Franeker tafeltennisclub FTTC maakt ambitie waar

FTTC - is de ambitie om op de landelijke tweede divisie te spelen bijna een feit voor de Franeker taltennissers.

Met nog vijf wedstrijden te gaan kan de kurk al bijna van de champagne, om na dertien jaar de terugkeer in de landelijke tweede divisie te vieren. Afgelopen weekend nog werd met 7-3 afgerekend met het sterke TTV Emmen, met in de gelederen oud FTTC’er Jaap van Tijum en voormalig eredivisiespeler Peter Verweij. Daardoor staan de Franekers nu vijftien punten los van de eerste achtervolger. “Dat gaat FTTC echt niet meer weggeven”, is Rienk Groothoff stellig. De inwoner van Dronryp is sinds drie jaar voorzitter van FTTC. FTTC is van oudsher een tafeltennisbolwerk. De club is landelijk bekend. Wel is dat volgens Groothoff de laatste jaren wat minder geworden. “Wij proberen dat als bestuur nu weer op te pikken, door veel aandacht te krijgen voor onze club. Niet alleen via de media, maar ook via social media en door het houden van evenementen. Wij hoorden zelfs dat een aantal mensen niet wist dat er een tafeltennisclub is in Franeker. Het is nu aan ons als bestuur om de club uit te dragen. Ik denk dat het goed gaat. We krijgen namelijk veel positieve reacties.” Ondertussen heeft FTTC vijfenvijftig leden. Niet alleen senioren, maar ook jeugd. De jeugdafdeling telt twee teams en wordt getraind door Richard Dijkhoff en voormalig bondscoach en ex-international Anne Vlieg. “Wij hebben als club ook geld over voor goede trainers. Je ziet de jeugd beter worden. Dat willen wij ook”, zegt Groothoff. “Zo speelde het hoogste jeugdteam vorig seizoen landelijk C. Door het vertrek van enkele spelers, spelen ze nu in de regionale eerste klasse.” Groothoff: “Wat vooral voorop staat is er als FTTC voor te zorgen dat tafeltennis als leuk wordt ervaren door de leden. Topsport is prachtig, maar daarmee alleen kom je er niet in deze wereld. Dat wij zo hoog spelen komt omdat wij het geluk hebben dat wij over zoveel goede spelers kunnen beschikken.” Het eerste seniorenteam van FTTC bestaat uit: Frans van den Berg, Jan de Haan, Arnold Terpstra en Bram Parlevliet. Laatstgenoemde heeft net als De Haan al tweede divisie ervaring en kwam er dit seizoen bij. "In de tweede divisie wordt handhaving het doel”, zegt Groothoff. “Dat moet haalbaar zijn.” Ook zijn er bij FTTC binnenkort diverse evenementen. Zo is er 1 april vanaf 20.00 uur een toernooi voor de sponsors van het Fries kampioenschap dat sinds drie jaar wordt georganiseerd door de Franekers. Dat vindt plaats in zaal De Driesprong aan de Salverderweg 21. Groothoff: “Dat is als dank voor de sponsoring, maar is ook bedoeld om te netwerken.”

Sije de Graaf toernooi

Een ander bijzonder evenement is Sije de Graaf toernooi op 21 mei. Dat is een standaard bat toernooi en werd vorig jaar voor het eerst gehouden. Daarbij wordt gespeeld met een vereenvoudigde variant van de wedstrijd bat en is een eerbetoon aan de veel te vroeg overleden FTTC’er. De Graaf stierf op jonge leeftijd aan kanker. “Sije de Graaf was een enorm geliefde speler bij de club. Een tijdje voor zijn overlijden heb ik contact met hem gehad en gesproken over het toernooi dat we naar hem wilden vernoemen. Hij had tranen in zijn ogen. Zijn ouders waren ook diep ontroerd.” Bij de eerste editie waren ook de ouders van De Graaf aanwezig. Voorafgaand aan de eerste wedstrijd was er ook een minuut stilte. “Dat was een kippenvelmoment”, zegt Groothoff. “Ik heb nu weer kippenvel.” Iedereen die lid is van een tafeltennisclub mag meedoen aan het toernooi. Groothoff: “Wij verwachten dat het druk wordt. Heel veel mensen uit de tafeltenniswereld kennen Sije en zullen net als vorig jaar weer meedoen.”

Uw (sport)vereniging in de Franeker Courant?

Wilt u ook met uw (sport)vereniging voor het voetlicht worden gebracht? Neem dan contact op met de Franeker Courant. Dit kan via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Wel is het nodig dat er bijvoorbeeld een (bijzondere) activiteit, jubileum, sporter of bijvoorbeeld evenement is waar het verhaal aan gekoppeld kan worden.