Jelle Wiersma en Alexander Georgiev goudhaantjes bij internationale damstrijd in Franeker

FRANEKER - De de Wommelser Jelle Wiersma is winnaar geworden van het eerste wereldkampioenschap FRYSK!, dat plaatsvond in Franeker. Het Grutmastertoernoai werd een prooi voor Alexander Georgiev.

Bij het internationaal damevenement Fryslân Open 2016 streden in totaal vierentwintig dammers van 16 tot 18 maart om een finaleplaats bij de Grutmastertoernoaien. Er waren dertien dammers van de Dambond Fries Spel en elf deelnemers uit andere damvarianten of het schaken. Op zaterdag en zondag was er daarnaast het eerste officiële WK FRYSK!. De bekendste namen waren Alexander Georgiev (wereldkampioen internationaal dammen), Vasyl Ivanchuk (topschaker) en Michele Borghetti (wereldkampioen checkers). De partijen werden gespeeld aan boord van de tallships Mare Frisium en Panta Rhei, die door de eigenaars gratis ter beschikking waren gesteld. De vier hoogste spelers uit beide groepen (Fries en internationaal) speelden daarna steeds in de eigen groep een Grutmastertoernoai op vrijdagavond en zaterdag en zondag in het historische stadhuis van Franeker. Ook het stadhuis was door de gemeente Franekeradeel beschikbaar gesteld.

Eerste WK FRYSK!

Zaterdag en zondag werd er daarnaast gedamd om het eerste officiële wereldkampioenschap dammen volgens de Friese regels, maar dan met vijf schijven per speler. Op die manier wordt het verschil in kracht tussen de Friese en de internationale spelers geminimaliseerd. Deze variant is ontwikkeld met behulp van de provincie Fryslân en is vorig jaar officieel gepresenteerd onder de naam FRYSK! De grote winnaar van het toernoai was de Wommelser Jelle Wiersma van damclub de Stadige Strikers te Scharnegoutum. Hij won het Grutmastertoernoai van de Friese groep met 2,5 punt, en liet daarbij Teake Kooistra van damclub Hartwert (1,5 punt) en Folkert Groenveld (Nocht en Kriich, Oudega ZWF) en Foeke Tiemensma (De Rûge Wolf, Lollum), ieder met 1 punt, achter zich. Daarnaast werd Wiersma ook de eerste wereldkampioen FRYSK! met 6 punten. Op een gedeelde tweede tot vierde plaats (4,5 punt) kwamen Foeke Tiemensma, Alexander Georgiev en Teake Kooistra.

Grutmastertoernoai

In de internationale groep werd het Grutmastertoernoai gewonnen door Alexander Georgiev (3 punten). Aleksej Domchev werd tweede (2 punten), de Friese kampioen internationaal dammen Jan van Dijk derde (1 punt) en de Tsjechisch kampioen Václav Křišta vierde (0 punten). Het evenement werd door enkele duizenden belangstellenden gevolgd, hetzij via Toernooibase, dat het mogelijk maakt gespeelde partijen live te bekijken, hetzij via videobeelden die gedurende het hele toernooi werden gelivestreamd. De volledige uitslagen staan hier.