Warme familieclub VV Ouwe Syl kijkt uit naar viering 50-jarig bestaan

OUDEBILDTZIJL - Over iets meer dan een jaar viert VV Ouwe Syl, de enige voetbalclub ter wereld met een Bildtse naam, haar vijftigjarig bestaan.

“Als warme familieclub zien wij uit naar het jubileum”, zegt Bertus Dijkstra, die vanuit de jubileumcommissie de pr verzorgt. Op 11 mei 2017 is het 50-jarig bestaan exact een feit. Dan is het een halve eeuw geleden dat Wouter Toorsma, Tabe de Haan en Anne de Vries de voetbalclub oprichten. Van dat drietal is alleen De Vries nog in leven. Hij woont tegenwoordig in Meppel. “Wij hopen dat hij ook van de partij is bij de viering van het jubileum”, zegt Dijkstra. De aftrap op weg naar het jubileum is dit jaar al. Zo is er 22 april een sponsor survivalrun voor de jeugd bij de club en is er in juni tijdens het EK een ‘Gooische Vrouwenbingo’ met ludieke prijzen. Tegelijkertijd kunnen de mannen dan naar een voetbalwedstrijd kijken. Bij de sponsor survivalrun is er op en rondom het sportpark in Oudebildtzijl een parcours uitgezet voor de jeugd met survival- en voetbalonderdelen. De viering van vijftig jaar VV Ouwe Syl is op het sportpark zelf. Met de exacte invulling van het feest is de jubileumcommissie een paar maanden geleden begonnen. Duidelijk is al wel dat de viering plaatsvindt van 11 tot en met 13 mei 2017. Waarbij er op 11 mei een receptie is voor genodigden. Ook het college van B&W van de gemeente het Bildt wordt hiervoor uitgenodigd. Daarnaast wordt geprobeerd om een spreker van naam uit te nodigen. Op 12 mei is er in elk geval een spelmiddag voor de jeugd. ’s Avonds is er vervolgens de wedstrijd VV Ouwe Syl tegen oud-Cambuur. Op 13 mei staat een dag voor senioren op het programma. “Dat plan moet nog verder worden uitgewerkt. Maar er zijn dan in elk geval allerlei activiteiten. Ook is er ’s avonds livemuziek”, zegt Dijkstra, die ook hoopt op de komst van veel oud-spelers.

Belangrijke rol

In Oudebildtzijl heeft de voetbalclub een belangrijke rol in het dorpsleven. Ongeveer honderdvijftig van de dik zevenhonderd inwoners zijn lid van VV Ouwe Syl. Eenzelfde rol is ook weggelegd voor: Gymnastiekvereniging de Bildtstars, kaatsvereniging De Kolk, tennisvereniging D’Ouwe Rijen en voor muziekkorps Excelsior. Dijkstra: “In een dorp als Oudebildtzijl zijn verenigingen een belangrijk bindmiddel. Vandaar dat wij er alles aan doen om zowel jeugd, als senioren aan ons te binden. Ook andere clubs roemen VV Ouwe Syl regelmatig om de warme sfeer.” Ondertussen is het aftellen naar het jubileum letterlijk begonnen. In de kantine van de zaterdag vijfde klasser hangt namelijk een aftelklok. Meer informatie over het jubileum is te volgen via Facebook en via de website van VV Ouwe Syl. Uw (sport)vereniging in de Franeker Courant? Wilt u ook met uw (sport)vereniging in de Franeker Courant? Neem dan contact op via redactie.frc@ndcmediagroep.nl of via 06-17 242 223. Wel is het nodig dat er bijvoorbeeld een (bijzondere) activiteit, jubileum, sporter of bijvoorbeeld evenement is waar het verhaal aan gekoppeld kan worden.