Busdroom Miss Teen of Friesland Linda Groeneveld in vervulling

SINT ANNAPAROCHIE - “Buschauffeur”, was het antwoord dat Miss Teen of Friesland Linda Groeneveld tijdens de finale van de verkiezing gaf op de vraag wat zij wil worden. Vandaag komt haar droom uit.

De 17-jarige inwoonster van Sint Annaparochie is vanwege haar eerlijke en nuchtere antwoord door het KRO/NCRV-programma Jan Rijdt Rond, dat de deelneemsters volgde bij de verkiezing, uitgenodigd om bij vervoersbedrijf Arriva een dag mee te rijden met een bus. “Ik weet nog niet of ik zelf ook een stukje mag rijden. Ik hoop het wel, ondanks dat ik nog geen rijbewijs heb. Ik heb er in elk geval superveel zin in.” Bij de verkiezing wist iedereen meteen wie Groeneveld was toen zij zei buschauffeur te willen worden. “Ik wil dat ook echt. Ik denk ook dat ik mede door mijn antwoord heb gewonnen”, zegt Groeneveld, die zich in eerste instantie voor de grap opgaf voor de verkiezing Miss Teen of Friesland 2016. “Ik stond al ingeschreven bij Orionmodels in Leeuwarden, maar had nog geen opdrachten gedaan. Ik kreeg namelijk heel vaak te horen dat ik wel modellenwerk kon doen. Ook vanwege mijn lengte. Ik ben 1,79 meter. Dat is een mooie lengte als model. Ik was al een aantal keren naar een casting in Amsterdam geweest. Maar dat leverde niets op. Daar ben ik met Orionmodels in contact gekomen.”

Grapje

Het ‘grapje’ waar de deelname van Groeneveld aanvankelijk mee begon, liep uit op een mooi avontuur. Niet alleen mocht zij door naar de casting. Ook plaatste zij zich dus voor de finaleronde. Die was vorige week zondag bij het Fries Congres- en Evenementencentrum in Drachten. Niet alleen kregen de missen op weg naar de slotdag diverse catwalktrainingen. Ook volgden zij een bootcamp om hun mentale weerbaarheid te testen en te zien hoe zij zich in een groep gedragen. Daarnaast bezochten zij, net als de finalistes van de verkiezing Miss Beauty of Friesland 2016, de thuiswedstrijd van sc Heerenveen tegen Heracles en kregen zij er een rondleiding. Groeneveld: “Wat ik vooral heel erg leuk vond aan het winnen, waren de trotse reacties van mijn familie, vriendinnen en mensen op school. Dan mag ik straks ook nog Friesland vertegenwoordigen in de finale Miss Teen of The Netherlands. Die is in september. Wanneer en waar, is nog niet bekend. Ook gaan we binnenkort met alle winnende missen een week naar Center Parcs. Het hoe en wat daarvan krijgen we nog te horen.” Het modellenwerk zelf zegt Groeneveld ontzettend leuk te vinden. “Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Zoals dus meedoen aan missverkiezingen. Hoewel ik door diverse bureaus na de finale ben benaderd voor opdrachten, ga ik daar niet op in. Ik heb namelijk een contract bij Orionmodels.” Ondertussen is Groeneveld ook scholiere. Zij volgt aan de ROC Friese Poort in Leeuwarden de mbo-opleiding tot administratief medewerkster. Dat is een tweejarige opleiding. “Ik deed eerst een kappersopleiding aan de Friese Poort. Dat paste echter niet bij mij. Als het goed is haal ik voor de opleiding die ik nu volg volgend jaar mijn diploma. Daarna bekijk ik of ik doorga of een andere opleiding ga volgen. Dat ik echter ooit buschauffeur wordt, staat voor mij vast. Tot die tijd hoop ik modellenwerk te kunnen doen.”

Oefenen

Nu de winst in de finale een feit is, is achteroverleunen voor Groeneveld er niet bij. Elke dag moet zij thuis het bij de verkiezing geleerde voor zichzelf oefenen. “Zoals de loop die wij geleerd hebben. Ook moet ik elke dag op hakken lopen. Daarnaast ga ik mij aanmelden bij een sportschool. Ik doe namelijk niet aan sport, maar moet wel zorgen dat ik er goed uitzie en dat ik een goede conditie heb.” Ook is Groeneveld binnenkort dus te zien bij Jan Rijdt rond. Die gaan deze woensdag filmen als zij meerijdt met Arriva en wellicht zelf ook de bus bestuurt. “Zelf eventueel rijden vind ik wel spannend, want ik heb nog nooit gereden. Ik vind hoe dan ook zo leuk om een dag mee te gaan. Want sinds mijn zestiende reis ik vanwege school elke dag twee uur met de bus. Ik vind het heel mooi om door Friesland heen te rijden. Ik vind ook al die gezellige mensen in Friesland erg leuk. Iedereen groet elkaar. Lekker sociaal. Zo ben ik zelf ook. Dat vind ik wel belangrijk. Dan zie ik de buschauffeur zitten, die gezellig met iedereen een praatje maakt en de hele dag door het mooie Friesland rijdt. Dat wil ik ook wel.”