'Niet de zege, maar deelname voorop bij Mudrun Tzummarum'

TZUMMARUM - Wie er ook als eerste over de finish komt bij de mudrun in Tzummarum, een prijs krijgt deze persoon niet. Wel de eer. Bij het evenement staat deelname namelijk voorop.

De mudrun werd vorig jaar als pilot voor het eerst gehouden na vernieuwing in het bestuur van de Vereniging voor dorpsfeesten Tzummarum, Firdgum e.o. dit jaar is de tweede editie van het evenement. Die is 7 mei en start om 11.00 uur op de sportvelden in Tzummarum. Of de mudrun voortaan jaarlijks wordt gehouden tijdens de dorpsfeesten, is nog geen zekerheidje. Van parcoursbedenker Jan van der Werf mag het. “Het speelt wel binnen het bestuur van de dorpsfeesten. We kijken hoe het dit jaar loopt. Maar het is wel de bedoeling om de mudrun vast op de agenda te zetten.” In totaal zijn er dit jaar ongeveer twintig hindernissen op het vierenhalve kilometer lange parcours door en rondom Tzummarum. De hindernissen zijn zo opgebouwd, dat ze voor jong en oud en alle niveaus geschikt zijn. “Meer ervaren lopers kunnen de hindernissen in veel gevallen onderlangs afleggen. Dat maakt het extra zwaarder en voor hen dus ook uitdagend. Stiekem zijn er toch wel een paar hindernissen meer. Het hele parcours is namelijk één grote hindernisbaan”, zegt Van der Werf. Samen met een kleine twintig vrijwilligers start hij 30 april met de opbouw van het parcours. “Overigens is er wel een verschil tussen een mudrun en een survivalrun. Bij een mudrun worden bestaande hindernissen uitgebouwd en zijn deze te doen voor iedereen. Een survivalrun is veel technischer en niet door iedereen af te leggen, maar daarom niet minder populair.” Van der Werf zelf kwam halverwege de jaren negentig met de survivalruns in aanraking. Dat was via zijn werk bij de landmacht. Destijds hield de landmacht de eerste Bickel run op de Groene Ster. Die staat nu bekend als bikkel en is nog altijd op de eerste zondag van oktober. “Bij de militaire runs eindigde ik meestal bij de eerste tien tot vijftien lopers. Bij de burgerruns meestal bij de eerste twintig. Tot 2002 liep ik op licentie. Als ik nu meedoe, doe ik recreatief mee. Nog steeds ook aan de Bikkel run trouwens.” Vanuit het bestuur van de dorpsfeesten werd Van der Werf gevraagd om ook in het bestuur te komen. “Dat is echter lastig met mijn werk. Ik wilde wel meehelpen bij evenementen. Het voorstel voor de mudrun komt bij mij vandaag. Er is unaniem besloten voor dit concept.” Was het vorig jaar nog pionieren, zoals Van der Werf dat noemt, dit jaar is de opzet al een stuk grootser. Waar bij de eerste editie nog werd gehoopt op honderdvijftig deelnemers en er uiteindelijk een kleine tweehonderd meededen, mogen er dat wat Van der werf betreft ruim driehonderd worden. “Maar dan hopelijk wel vooral uit Tzummarum en Firdgum. Daar is het dorpsfeest voor bedoeld. Dat er ook deelnemers van buitenaf komen, is uiteraard prima.”

De Wodkapel en scouting Franeker

Ook dit jaar is de start en finish weer op de sportvelden. Daar wordt vanaf 11.00 uur gestart in groepjes van tien. Die vertrekken om de vijf minuten. In tegenstelling tot vorig jaar betalen zij nu wel deelnamegeld. Daarvoor krijgen zij bijvoorbeeld een shirt met daarop de namen van de sponsors en de loop zelf. Van der Werf: “Vorig jaar merkten wij dat veel lopers na afloop meteen naar huis gingen. Om ze op het terrein te houden, is er nu muziek van dweilorkest De Wodkapel.” Op het finishterrein zelf is ook de slothindernis. De organisatie is met de scouting Franeker bezig om hen deze te laten opbouwen. Van der Werf: “Mochten zij niet kunnen, dan doen we het zelf. En als het aan mij ligt, dan vindt de mudrun jaarlijks plaats. De insteek blijft echter de recreatieve kant, zodat de loop voor iedereen toegankelijk is.” Opgeven kan tot 25 april via www.vdf­tzummarumfirdgum.nl. Daar staat ook de nodige informatie.

Uw (sport)vereniging in de Franeker Courant?

Wilt u ook met uw (sport)vereniging in de Franeker Courant? Neem dan contact op via redactie.frc@ndcmediagroep.nl of via 06-17 242 223. Wel is het nodig dat er bijvoorbeeld een (bijzondere) activiteit, jubileum, sporter of bijvoorbeeld evenement is waar het verhaal aan gekoppeld kan worden.