‘Grietje was nergens bang voor’

FRANEKER - Iedereen in Franeker kent haar. Grietje Gall-Weening (92) was tot haar 78ste portier/uitsmijter bij de bekende discotheek Don Pedro in Franeker.

Als er wat gebeurde wat niet door de beugel kon, dan ging haar vingertje omhoog. En iedereen luisterde naar haar en droeg haar op handen. ‘ Oma’, werd ze liefkozend genoemd. Grietje woonde in Opeinde toen haar man op jonge leeftijd overleed. Haar dochter Klaske vroeg haar om naar Franeker te komen. Samen met haar man runde ze daar de discotheek. Toen de vaste portier ziek werd, zei Grietje dat zij het wel wilde proberen. Dat was het begin. Ze vond het prachtig aan de deur. Ze vatte haar taak serieus op en behaalde alle portiers-diploma’s. Uiteindelijk stond ze vijfendertig jaar lang, elke vrijdag, zaterdag en zondagavond bij de deur van Don Pedro.

Goede portier

Grietje was een goede portier. Ze kon resoluut zijn, was nergens bang voor en gaf veel aandacht. Iedere jonge meid nam haar in vertrouwen en vertelde over het nieuwe vriendje. Als de jeugd binnenkwam, kreeg ze van bijna iedereen een zoen. Ook van de jongens. Iedereen was gek op haar, de jongeren, hun ouders, maar ook de plaatselijke politie. Want met Grietje viel niet te spotten. Als de Harlingers en de Franekers weer eens met elkaar op de vuist gingen, dan sprong Grietje er rustig tussen en suste ze de boel. Zodat het weer gezellig werd. En als een meisje alleen naar huis wilde gaan, dan zorgde ze ervoor dat een vriendelijke jongen haar veilig escorteerde. Dat ze op zo’n hoge leeftijd uitsmijter was, trok de aandacht van de regionale en landelijke media. Ze schoof aan bij Tineke in het programma Koffietijd en zat onder andere in een uitzending met Patty Brard. Ze hadden allemaal bewondering voor deze kordate vrouw op leeftijd, die niet over haar heen liet lopen. Grietje genoot enorm van de publiciteit. Het hoogtepunt was dat ze geridderd werd door burgemeester Sibo Hartkamp. En iedereen roemde haar hoge leeftijd als portier. Ze was dan wel oud, maar ze voelde zichzelf een jonge meid van twintig jaar die lol in het leven had. In 2001 werd Don Pedro verkocht. Op 78-jarige leeftijd stopte Grietje met haar bijzondere baan. Ze vond het jammer, want ze was nog graag doorgegaan. Maar bekend blijft ze.

Aangesproken in stad

Als ze met haar kleindochter Mona door de stad loopt, wordt Grietje nog steeds aangesproken door Franekers die de discotheek destijds bezochten. Dat wil zeggen: iedereen uit Franeker boven de 35 jaar. Ze missen haar allemaal. Als ze jarig is, krijgt ze tientallen kaartjes van oude klanten en honderden felicitaties via Facebook. Ook komen er regelmatig oude bezoekers van Don Pedro bij haar langs in woonzorgcentrumWesterpoort in Franeker. Alleen maar even om ‘dag’ te zeggen. En toen een grote Don Pedro-reünie werd georganiseerd, was ze de ster van de avond. Oma is wereldberoemd in Franeker. En dat zal altijd zo blijven.

'Het levensverhaal'

Al een aantal maanden gaat de expositie ‘Het levensverhaal’ langs locaties van zorgorganisatie Noorderbreedte. De expositie bestaat uit twaalf portretten van mensen met dementie, allemaal bewoners van Noorderbreedte. Eén van de geportretteerden is Grietje Gall-Weening. Zij woont in woonzorgcentrum Westerpoort in Franeker. De bewoners zijn gefotografeerd op hun lievelingsplek. Zij vertelden over hun leven, in sommige gevallen samen met een familielid. De foto’s en teksten zijn gemaakt door fotograaf/tekstschrijver Ton Groot Haar en fotograaf Dineke Kaal. De gratis expositie is tot en met 26 april te zien bij het Van Harenshuus in Sint Annaparochie en van 28 april tot en met 10 mei bij De Spiker in Harlingen.