Luuk Zijlstra fietst op Koningsdag Franeker 1110 euro bijeen voor Stichting Hartedroom

FRANEKER - De 41-jarige Luuk Zijlstra uit Franeker heeft op Koningsdag 1110 euro opgehaald voor de Stichting Hartedroom. Die stichting financiert wetenschappelijk onderzoek naar cardiomyopathie.

Zijlstra had voor de gelegenheid zijn fiets bevestigd in een tacx trainer. Hij startte om 8.30 uur, ging tussendoor tweemaal naar de wc en had na acht uur en elf minuten 203 kilometer gefietst. Door publiek is daarbij achthonderd euro gedoneerd. Daarnaast is er op de dag zelf via zijn deelnemerspagina voor de Mont Ventoux challenge op 15 september van de Stiching Hartedroom 310 euro gedoneerd. ,,Aan het einde van afgelopen zomer hebben vrienden van ons uit Soest hun amper drieënhalfjarige dochter Lotte verloren aan cardiomyopathie. Zij kwamen op een gegeven moment met de Stichting Hartedroom in contact. Die houden dit jaar voor de vijfde keer de beklimming per fiets van de Mont Ventoux om geld in te zamelen. Daar doe ik aan mee, samen met nog twee vrienden van het stel uit Soest. Mijn vrouw zei: ‘Waarom ga je niet op de vrijmarkt in Franeker staan’. Zo is het idee geboren”, zegt Zijlstra, die minimaal eenmaal de ‘Kale berg’ in Frankrijk wil bedwingen. ,,Je kunt de berg van drie kanten opfietsen. Het zou mooi zijn als ik alle drie de beklimmingen haal.” Lotte Brown werd rond de zomer ziek. Ze was duf en voelde zich niet lekker. Haar ouders namen haar mee naar de dokter. Een griepje, luidde de constatering. ,,Na de derde keer in vijf dagen de dokter te hebben bezocht, werd ze opgenomen in het wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. Daar is cardiomyopathie vastgesteld. Het bleek dat veertig procent van haar hartspier toen al niet meer werkte. Zij is toen naar het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam vervoerd. Daar heeft zij een steunhart gekregen in afwachting van een donorhart. Dat heeft helaas niet mogen baten. Lotte is uiteindelijk aan de complicaties van het steunhart overleden”, zegt Zijlstra. Tijdens het fietsen in Franeker kreeg Zijlstra hartverwarmende reacties op het verhaal. Hij werd daarbij niet alleen ter plaatse gesteund met donaties, maar ook doneerden mensen via de website van de Stichting Hartedroom. ,,Lotte krijgen ze ondanks alle acties nooit meer terug. Maar ik ben heel blij dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren in de strijd tegen deze ziekte.”

Hartspierziekte

Ongeveer duizend kinderen in Nederland lijdt aan cardiomyopathie. Dat is een ernstige, vaak aangeboren hartspierziekte. Bijna de helft van deze kinderen sterft binnen vijf jaar na constatering van de ziekte. Of kan alleen verder leven na een harttransplantatie. Er is nog erg weinig bekend over cardiomyopathie bij kinderen. (Foto's Marcel Teensma)