Esther van Dijk wil opera dichter bij mensen brengen

FRANEKER - Als meisje van vijf jaar raakte Esther van Dijk in de ban van opera na het zien van La Traviata van Giuseppe Verdi op televisie. Muziek zou ook haar werk worden.

Van Dijk, tegenwoordig woonachtig in Rolderwolde, richtte in 2009 Frizzare op in Franeker. Het opera ensemble maakte vorig jaar een doorstart. Het debuutoptreden was tijdens Koningsdag in Franeker. Frizzare, Italiaans voor bruisen, stopte destijds vanwege een bestuurlijke kwestie en de factor tijd. Met name de leden Tjeerd Seinen en Baukje Boersma zorgden er voor dat het opera ensemble nieuw leven werd ingeblazen. Het koor dat bestaat uit twaalf personen inclusief Van Dijk repeteert tegenwoordig op donderdagavond in gezondheidscentrum Het Want. Ook is er sinds de verhuizing van Van Dijk naar Rolderwolde een zusterafdeling in de Drentse plaats. Van hen zongen er een aantal mee op Koningsdag in Franeker. Dat Van Dijk (43) in de wereld van de muziek terecht zou komen, was geen vanzelfsprekendheid. Aanvankelijk wilde zij naar het conservatorium. Dan zou zij eerst naar de havo voor Muziek en Dans moeten in Den Haag. ,,Dat vonden mijn ouders niet zo’n goed idee, omdat het zo ver fietsen was”, zegt de in Naaldwijk geboren zangeres, die daarop naar de marine ging. Daar kwam zij bij de verbindingsdienst. „Op een gegeven moment ben ik door mensen uit de muziekwereld onder de hoede genomen. Dat heeft geholpen. Ik ben namelijk gaan voorzingen bij het conservatorium in Amsterdam en werd aangenomen”, zegt Van Dijk, die vervolgens klassiek geschoold werd in Den Haag en Berlijn. „Daar ben ik heel blij om. Zeker voor wat betreft het operagedeelte. Opera vertelt namelijk het verhaal van de mensen in alle puurheid. Alle emoties komen er in voor. Het zijn niet alleen diepgewortelde verhalen, maar soms ook niemendalletjes. Ook qua compositie is het heel mooi. Het zijn prachtige verhalen vol tragiek en waarin menselijke gevoelens naar voren komen.”

Combinatie met theater

Wel zoekt Van Dijk altijd naar een combinatie tussen zang en theater. Dat komt ook in al haar werken naar voren. „Bij Frizzare leer je dan ook niet alleen te zingen, maar ook om te acteren. Daarbij wordt tijdens een optreden alles uit het hoofd gedaan en zijn deze optredens licht geënsceneerd met theater. Dus heel eenvoudig en voor iedereen te behappen. Ook voor toeschouwers.” Ondertussen kan Van Dijk zich geen leven zonder muziek meer voorstellen. „Muziek is wel mijn leven. Als muziek niet meer zou bestaan op deze wereld, zou ik weinig meer leuk vinden.” Het eerstvolgende optreden van Frizzare is tijdens het korenfestival in oktober in Theater De Koornbeurs in Franeker. „Wij doen mee om het publiek kennis te laten maken met opera. Het dichterbij brengen van opera bij mensen is namelijk mijn missie”, zegt Van Dijk. Ook staan leden van de afdeling Franeker en Rolderwolde in november samen op het podium in de Drentse plaats.

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen.