Sint Annaparochie maakt zich op voor Stannemet

SINT ANNAPAROCHIE - Stannemet in Sint Annaparochie staat voor de deur. Het evenement begint op vrijdag 20 mei en duurt tot en met dinsdag 24 mei. Daarbij zijn er tal van activiteiten op De Waaie en in het dorp zelf.

Het festijn begint op vrijdag om 16.00 uur met een playbackshow voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Die vindt plaats in de tent. Diezelfde dag zijn er vanaf 19.00 uur de Bildtse Klaailand Games. Het is de vierde editie van deze zeskamp, met tal van spelvormen. Deelname is vanaf 16 jaar. Net als vorige keren worden er weer zo’n twintig deelnemende teams verwacht. Die moeten bestaan uit vier personen, waarvan minimaal één persoon vrouw is. Aanmelden kan via Facebook. Op de vrijdag is er vanaf 19.30 uur ook een 35+ voetbaltoernooi. De acht deelnemende teams zijn: Ouwe Syl, SC Berlikum, DTD, St Anna 1 en 2, Trynwâlden, Leeuwarder Zwaluwen en Leovardia. Zij strijden om De Waaie wisselbeker. Na afloop treedt To Go Lucky op in de tent. Traditioneel is er op de zaterdag een jeugdkaatspartij. Die is voor alle jeugd- en toekomstige leden van de kaatsvereniging. Opgeven kan tot en met donderdag 19 mei om 19.00 uur bij Jan Boersma via 403460. Op zaterdag is er ook de Tjerk de Jager Dorpspartij. Die is dit jaar weer met de zachte bal. De partij is voor alle inwoners van Sint Annaarochie en de leden ‘om utens’. Er wordt vanaf 12.00 uur gespeeld in een A- en B-klasse. Opgeven kan individueel en als partuur via elzadijkstra72@gmail.com. Dit kan tot en met vrijdag 20 mei om 18.00 uur. In de feesttent zijn er op zaterdagavond vanaf 21.00 uur net als voorgaande jaren weer optredens. Ditmaal is er muziek van The Bounty Hunters en Johannes Rypma. Het laatste uurtje is voor de Crazy Dicks2. Voor 22.00 uur is de toegang de helft van de prijs.

Hoofdklassepartije vrije formatie

Het hoogtepunt van de kermis is sinds jaar en dag de heren hoofdklassepartij vrije formatie. Die is op zondag en begint om 11.00 uur. Er wordt gekaatst om geldprijzen, eretekens en de wisselbeker ‘De Koaningspriis’. Er geldt entree voor deze partij. Die is inclusief wedstrijdlijst en zitplaats. Na afloop treedt in de tent het stemmingsorkest Butterfly op. Voor kinderen zijn er op maandag vanaf het begin van de middag kinderspelletjes. Dat is sinds mensenheugenis een traditie voor elke Sint Annabuurtster. Op maandagavond is er vanaf 19.30 uur de ‘kermismaandagavondvoetbalwedstrijd’. Die wordt gespeeld sinds 1982. Dit jaar wordt er zoals het er nu naar uitziet gespeeld tegen Oud Cambuur. Na afloop is er een feest in de kantine van De Waaie. Op de slotdag, dinsdag 24 mei, is er wederom Lammetsymet. Dat is één van de langste tradities van Sint Annaparochie. Volgens historie is die altijd op de tweede dinsdag na 12 mei. De Lammetsymet trekt altijd veel bezoekers uit de regio en is daarmee een gezellige afsluiter van de Stannemet. Voor veel bezoekers is het ook een jaarlijks weerzien van familie, oude vrienden en dorpsgenoten. Dit jaar zijn er ruim honderd kramen. Daarmee is het één van de grotere markten in Noordwest Friesland. Op ‘de hoek’ staat ook nu weer een ruime tent met vanaf 10.00 uur koffie. Later op de dag treedt Joepie op. Voor de basisschoolkinderen uit de groepen zes tot en met acht is er een vrijmarkt op het plein voor het gemeentehuis. Daar staat ook een springkussen. Ook is er weer het Bildts kampioenschap aardappelschillen en zijn er schapen en lammetjes aanwezig. De markt is vanaf 10.00 uur geopend en duurt tot 16.00 uur. De tent is open tot 17.30 uur.