Van geintje naar klassieker

FRANEKER/HARLINGEN - John Walta uit Harlingen is één van de bedenkers van de non-stop Elfstedentocht voor zeekano’s. Op 2 en 3 september is de veertiende editie van de 198 kilometer lange peddeltocht.

De start van het evenement is op vrijdag om 9.00 uur bij De Meerton van de organiserende kanovereniging Onder de Wadden uit Franeker. Daar kan op de zaterdag tot 21.00 uur worden gefinisht. Jaarlijks doen er zo’n vijfentwintig kanoërs uit voornamelijk Nederland mee. De route met de zeekano’s zelf volgt bijna volledig de beroemde Friese wateren van de wereldberoemde schaatselfstedentocht. Net als bij de Tocht der Tochten krijgt ook iedere kanoër een herinnering. Ook wordt elke deelnemers die finisht persoonlijk in het zonnetje gezet. ,,Het begon eigenlijk als een geintje”, zegt Walta over de kano-elfstedentocht. ,,Met clubleden gingen en gaan wij vaak naar tochten door heel Nederland over ongeveer honderd kilometer. Op een gegeven moment zaten Teake Kuipers, Johan Jorritsma en ik bij elkaar en zeiden wij: ‘Waarom zullen wij overal heen gaan, als wij in Friesland het water van de Elfstedentocht hebben?’.” Ondertussen staat de tocht vast op de kalender bij kanominnend Nederland. ,,Vijfentwintig deelnemers is voor ons als vereniging goed te behappen. Je zit ook met vrijwilligers voor bijvoorbeeld de stempelposten en de volgploegen onderweg.” De Harlinger zelf is ook dit jaar weer verantwoordelijk voor de hele voorbereiding van de organisatie van de tocht. Overigens was er eind april ook al de jaarlijkse Elfsteden roeimarathon. Dat is de tegenhanger van de tocht die in september is. ,,Ik zeg wel eens: ‘Roeiers gaan achteruit. Wij kijken vooruit’. Bij hen zit er ook een wedstrijdelement in. Bij ons gaat het juist om het meedoen en het volbrengen van de tocht zelf.” Walta komt bij de veertiende editie ook aan de start. Zelf stond hij eenmaal langs de kant met een blessure en deed hij tweemaal niet mee omdat hij op de kant de sfeer van het evenement wilde proeven, omdat hij de tocht al tien keer had gedaan. ,,Het is toch altijd weer een tocht om naar uit te kijken. Het heeft ook wel wat. Zo ga je het ene moment door smalle slootjes, dan zit je op bredere wateren of vaar je in het donker over een meer. Iedereen krijgt onderweg een of meerdere inzinkingen. Je slaat toch een nacht slaap over, omdat het een non-stop tocht is die je in zesendertig uur moet volbrengen. De meeste deelnemers doen er overigens dertig tot tweeëndertig uur over.”

Onder de Wadden

De 42-jarige Walta zit ondertussen dertig jaar in een bootje, zoals hij dat zelf noemt. ,,Ik was altijd al met bootjes in de weer. Op een gegeven moment vroeg ik thuis om een kano. Mijn moeder komt van Terschelling. Voordat je het weet steek je de Waddenzee over in de kano. Ik houd zelf ook van de zee. Ik vind de zee ook mooier dan het vlakke water. Natuurlijk heeft het binnenwater ook hele mooie stukken. Maar doe mij de zee maar.” Overigens wordt zowel op zee, als op de binnenwateren gevaren met hetzelfde type zeekano. Die zijn ten opzichte van reguliere kano’s zwaarder gebouwd, langer, hebben afgesloten ruimtes voor bijvoorbeeld kleding en hebben vanwege de golfslag een oplopende neus. Vanwege het zeekanoën heeft de Franeker vereniging aantrekkingskracht op watersporters van heinde en verre en van jong tot oud. Zo is het jongste lid van de ruim honderd leden tellende Kanovereniging Onder de Wadden amper 10 en het oudste lid boven de 80 jaar. ,,De mensen komen vooral vanwege het zeekanoën bij ons, maar er is zeer gevarieerd aan bod, ook op binnenwater. We organiseren diverse tochten, korte dagtochtjes maar ook een zesdaagse trektocht. Ook zijn er mogelijkheden om via de vereniging een boot te huren. Daarnaast houdt de vereniging het hele jaar door activiteiten. Waarbij er van april tot en met september buiten vanaf 19.00 uur wordt gevaren. In januari en februari is er een zwembadcursus in zwembad Bloemketerp. Verder zijn er onder andere theorieavonden en lezingen.

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen.