INGEZONDEN | Petitie om katten in Harlingen en Franeker van verdrinkingsdood te redden

HARLINGEN/FRANEKER - Ria Grobbe-Premchand uit Harlingen stuurde ons een e-mail over katten die in de havenstad verdrinken doordat zij in het water belanden en er niet meer uit kunnen komen. De situatie in Franeker noemt zij nog schrijnender.

De oorzaak daarvan is volgens haar dat de kades te hoog zijn. Zij pleit dan ook voor het plaatsen van touwen en vlonders. Om haar oproep kracht bij te zetten is zij samen met Miranda de Boer een online petitie gestart. Die is ondertussen al door meer dan duizend mensen ondertekend. Hieronder de tekst. Ook onze katten Musky en Twinkle zijn in de Harlinger grachten verdronken. En vermoedelijk ook onze Bambi. Oorzaak: te hoge kades. Oplossing: touwen plaatsen en/of vlonders. Dit leed moet nu echt stoppen. Daarom ondernemen we nu gezamenlijk actie. Onder andere Leeuwarden heeft deze oplossing al gerealiseerd. En het werkt. Dus dat kan en moet in Harlingen ook. Een simpele, betaalbare oplossing - eventueel met sponsors - die zowel de vele katten, als baasjes in de toekomst een hoop leed kan besparen. Via de in 2013 opgezette Facebookpagina ‘Vermiste katten Harlingen’ met bijna 1100 leden hebben we nu een duidelijk beeld gekregen van de ernst van het probleem. Die is schrikbarend.

Situatie Franeker

Het initiatief van de petitie is nu genomen in Harlingen. Maar vele kattenbezitters in Franeker kampen met hetzelfde probleem en willen ook dolgraag dat de gemeente daar iets aan doet. Daarom hebben een aantal Franekers een tijdje terug de Facebookpagina ‘Vermiste/gevonden huisdieren Franeker e.o.’ opgezet. Beide groepen hebben onderling veel contact. In Franeker e.o. is de situatie eigenlijk nog schrijnender als er een kat te water is geraakt of anderszins om het leven komt. De gemeente registreert helemaal niets. Ze beschikken niet eens over een chipreader. Nee, het dier wordt opgehaald en rechtstreeks (zonder chipcontrole of registratie) bij de Milieustraat afgeleverd. Deze heeft ook geen chipreader. En vervolgens worden de dode dieren elke maandag opgehaald door Rendak, het destructiebedrijf. Verschrikkelijk toch? Het eventuele baasje zal nooit weten wat er met zijn/haar geliefde viervoeter is gebeurd. Dit ondanks een eventuele chip. Dus beste (dieren)vrienden, familie, collega's, et cetera help ons en teken de petitie. Ria Grobbe-Premchand Harlingen