Franeker en Harlingen in actie om te water geraakte katten

FRANEKER/HARLINGEN - Een aantal Franekers is onlangs gestart met de Facebookpagina Vermiste/gevonden huisdieren Franeker e.o.

Daarmee willen zij katten helpen die te water zijn geraakt en hun baasjes helpen in hun zoektocht naar hun vermiste viervoeter. Nu gebeurt het volgens de initiatiefnemers nogal eens dat een kat te water raakt in Franeker en verdrinkt. „De dieren kunnen niet uit het water komen vanwege de steile wanden. Het plaatsen van kabels en vlonders kan de dieren helpen er wel uit te komen. Dit jaar alleen weten wij dat er vijf katten zijn verdronken”, zegt Geppy van Dijk, een van de initiatiefnemers van de Facebookpagina. De katten die te water raken en verdrinken drijven volgens Van Dijk af naar de Dongjumervaart. „Vaak worden ze gevonden bij de Elfstedenbrug of bij Kleyenburg. Als ze door de gemeente worden opgehaald worden ze bij de Milieustraat afgeleverd. En vervolgens worden de dode dieren elke maandag opgehaald door Rendak, het destructiebedrijf. Een baasje weet dan vervolgens niet wat er met de kat is gebeurd.” Van Dijk: „Dat de gemeente niks doet vind ik laks. Er moet wat gebeuren. De katten kunnen nu namelijk met geen mogelijkheid op eigen kracht uit het water komen. Wij hebben hier nog geen contact over met de gemeente, maar willen dat wel.” De gemeente Franekeradeel zegt zich niet in het beeld te herkennen. Navraag bij de gemeente leert dat in vijfennegentig procent van de gevallen de dierenambulance Franekeradeel controleert van wie een gevonden dier is. „Het blijkt in de praktijk echter dat een kat vaak niet gechipt is”, zegt Ilse van der Weide, woordvoerder bij de gemeente Franekeradeel. Volgens Van der Weide komen meldingen over gevonden dieren incidenteel ook binnen bij de gemeentelijke reiniging. Die dieren worden vervolgens geregistreerd bij het Klant Contact Centrum (KCC). Via het nummer 14 0517 kan contact met hen worden opgenomen over vermiste dieren. Van der Weide: „Wij hebben als gemeente geen chipreader omdat het aantal gevallen van gevonden dieren dat wij krijgen op de vingers van één hand is te tellen. Daarnaast zijn dieren vaak niet gechipt. Als via de Dierenambulance blijkt dat een kat wel is gechipt, wordt contact opgenomen met het baasje.”

Harlingen

In Harlingen spelen de problemen eveneens. Daar is onlangs een online petitie gestart om de problemen aan te pakken. Die is al door meer dan duizend mensen ondertekend. De initiatiefnemers van de petitie hebben nauw contact met de mensen achter Vermiste/gevonden huisdieren Franeker e.o. om in beide steden kabels en vlonders geplaatst te krijgen in de grachten.