Jouke Bosje verrassende koning op Eise Eisingapartij

Franeker - Jouke Bosje is de verrassende koning geworden van de prestigieuze Eise Eisingapartij in Dronryp. De kaatser had met het partuur Enno Kingma net de overstap gemaakt van de eerste naar de hoofdklasse en pakte meteen een dikke prijs.

De overstap als nummer tien op de lijst pakte voor het partuur goed uit in Dronryp, in een verder matige partij.

In de finale tegen de reuzendoder Hendrik Tolsma, Alle Jan Anema en Erwin Zijlstra liep het partuur aanvankelijk achter de feiten aan. Maar toen het trio Hendrik Tolsma de 1-0 en 6-0 voorsprong niet wist te benutten was het hek van de dam. Twee bovenslagen van Pieter-Jan Plat en twee missers zette de toon voor het verdere verloop.

De stelligheid waarin in de halve finale was afgerekend met Gert-Anne van der Bos c.s. was er nu niet meer. De wil om te winnen was er zeker maar het spreekwoordelijke gif was verdwenen. Blijkbaar had de ontmoeting met het gedoodverfde partuur Van der Bos meer krachten gekost dan men lief was. Trio Enno Kingma had niets te verliezen en liep via 6-4 en 6-2 uit naar een veilige marge van een spel. Via tweemaal 6-2 eerlijk over de beide parturen verdeeld werd het 4 om 2 voor de underdog.

De feitelijk beslissing viel op 4 om 2 en 6-6. Pieter-Jan Plat sloeg ver heel ver uit op een kleine kaats. Nam daarbij veel risico’s maar zag zijn verre uitslag net aan de goed kant van de paal bij de bovenlijn gaan. Niet volgens de keurmeester bij de bewuste paal maar wel volgens scheidsrechter Jan Heida die niet helemaal in de lijn van de bal stond maar wel de keurmeester overrulde. Het was de doodsteek voor de partij en voor Hendrik Tolsma c.s. op 5-2 en 6-2 sloeg Alle Jan Anema de bal buiten het speelveld.

Wie zondag in Dronryp zijn geld op het partuur van Enno Kingma, Pieter-Jan Plat en Jouke Bosje zou hebben gezet zou meewarig zijn aangekeken. He trio Enno Kingma zat mooi in de lijst, maar moest er desondanks stevig aan trekken om de finale te halen. Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra waren geen schaduw van het partuur wat enkele weken terug nog zegevierde in Franeker. Er zat niets in. Sprik, bepaald niet okselfris, gaf halverwege de partij de brui er al aan en ook Steenstra en Terpstra konden het tij niet keren. Op 5-4 en 6-4 was de eerste verrassing een feit.

In de strijd om de premie of niets moeste wederom zwaar gebuffeld worden. Jelle Attema, Erik Haitsma en Laas Pieter van Straten kwamen met 3-1 en 4-2 achter maar ook met 5 om 4 voor. Het was een foutenfestival waarin de gelukkigste uiteindelijk zegevierde. Trio Attema deed zich op 5-5 en 6-4 zelf de das om door de vele, vele buitenslagen.

Cijfers Dronryp

Eerste omloop:

1. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Evert Pieter Tolsma - 2. Menno van Zwieten, Pier Piersma en Sjoerd de Jong 4-5 en 6-6; 3. Jan Dirk de Groot, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 4. Hendrik Tolsma, Alle Jan Anema en Erwin Zijlstra 4-5 en 2-6; 5. Enno Kingma, Pieter-Jan Plat en Jouke Bosje – 6. Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra 5-5 en 6-4; 7. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Gert-Jan Meekma – 8. Jelle Attema, Erik Haitsma en Laas Pieter van Straten 5-5 en 2-6; 9. Johan van der Meulen, Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra – 10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger 2-5 en 2-6; Tweede omloop: 2. Menno van Zwieten c.s. – 4. Hendrik Tolsma c.s. 5-5 en 2-6; 5. Enno Kingma c.s. – 8. Jellet Attema c.s. 5-5 en 6-4; 10. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer.

Halve finale:

10. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Hendrik Tolsma c.s. 2-5 en 6-6; 5. Enno Kingma c.s. staand nummer.

Finale:

5. Enno Kingma c.s. – 4. Hendrik Tolsma c.s. 5-2 en 6-2.