Radio Eenhoorn boordevol ambitie

MENAAM/FRANEKER - De lokale omroep Radio Eenhoorn wil meer en verder en heeft volop ideeën voor nieuwe programma’s. Alleen, dan zijn er weel meer vrijwilligers nodig.

Sinds de open dagen van vorige week heeft de zender er in elk geval weer twee vrijwilligers bij. Ze lieten weten graag dienst doen te willen doe als techneut en mogelijk in de toekomst een eigen programma te willen presenteren. ,,Wij hebben deze mensen uiteraard met open armen ontvangen en starten binnenkort met een interne opleiding, zodat zij met enkele weken de technische kant van onze programma’s kunnen verzorgen”, zegt Tinus Boomstra uit Franeker. Hij is sinds drieënhalf jaar voorzitter van de lokale omroep van Menameradiel, het Bildt en Franekeradeel. Radio Eenhoorn zelf zendt daarnaast uit in de hele westkant van Friesland. De uitzendingen worden mogelijk gemaakt door vijfenzeventig vrijwilligers in diverse functies. De programmaraad van Radio Eenhoorn hoopt vanaf komend seizoen met nieuwe programma’s te kunnen komen zoals nieuws en andersoortige programma’s. ,,De huidige vrijwilligers hebben momenteel echter hun handen vol aan bestaande programma’s. Wij zijn maar wat blij met de mensen die zich hebben aangemeld”, zegt Boomstra. Radio Eenhoorn bestaat volgend jaar dertig jaar. In al die jaren is er flink aan de weg getimmerd. Zo is er vorig jaar nog een nieuwe mengtafel aangeschaft en is de automatisering van de studio in Menaam toen vernieuwd. Boomstra: ,,Dat was voor ons als lokale omroep een enorme investering. Maar technisch hebben wij alles wel perfect voor elkaar. Om vooruit te kunnen zoeken we echter verslaggevers voor evenementen, bureauredacteuren en onder andere techneuten.” Achter de schermen wordt ondertussen volop gewerkt aan de eerstvolgende grote vernieuwing. Net als andere omroepen loopt ook Radio Eenhoorn aan tegen de veranderingen in medialand. Om die reden is er al twee jaar overleg met Radio Stad Harlingen, RTV Noordoost-Friesland, Smelne FM en RTV Kanaal 30 om samen één streekomroep te vormen. De bedoeling is dat er in plaats van de huidige ongeveer tweehonderdtachtig lokale omroepen die Nederland nu telt er straks een kleine tachtig lokale omroepen zijn. Boomstra: ,,Samen met de andere vier omroepen zijn wij bezig met het oprichten van de stichting Regionaal Mediacentrum Noord- en Oost-Friesland. Dat wordt waarschijnlijk ook de naam van de nieuwe zender. Hoe een en ander er uiteindelijk uit komt te zien hangt af van wetgeving. Duidelijk is dat het verhaal tussen 2018 en 2022 gestalte moet krijgen.”

Kaatszender

Totdat de nieuwe situatie een feit is, blijft Radio Eenhoorn het vertrouwde geluid, zoals de zender dat nu voor veel mensen ook is. Met onder andere verslagen van evenementen, kerkdiensten en sportwedstrijden. Uniek voor Radio Eenhoorn is volgens Boomstra dat het als lokale omroep is dat het sinds langere tijd beschikt over een reportagewagen. Een van de evenementen waarbij de reportagewagen wordt ingezet, is bij kaatswedstrijden. ,,Radio Eenhoorn is de kaatszender van Friesland”, zegt Boomstra. Zelf is hij in de kaatswereld geen onbekende. Hij zat twaalf jaar in het hoofdbestuur van de kaatsbond KNKB en trad in 2010 terug. ,,Ik dacht het toen qua besturen wat rustiger aan te kunnen doen. Maar de toenmalige ad-interimvoorzitter Fred de Lange van radio Eenhoorn gaf mij zeg maar geen kans om nee te zeggen. Toen was het snel beklonken. Ik doe het met veel plezier.” Het is volgens Boomstra ook het enthousiasme van de mensen bij Radio Eenhoorn dat het zo mooi maakt om voor de zender aan de slag te zijn als vrijwilliger. ,,Het is een geweldige en hechte groep betrokken mensen. Iedereen doet het als hobby om wat te betekenen voor de maatschappij. Iedereen is enorm gepassioneerd. Mooier vrijwilligerswerk is er volgens mij bijna niet te vinden.” Zie ook de website van Radio Eenhoorn.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen.