Talenten in masterclass

Franeker - Met behulp van een naaimachine legt Alisha Bilars de laatste hand aan het dichtnaaien van het hek voor een dierenverblijf van een zwarte panter. ,,In de dierentuin is het veilig, maar in het wild worden panters doodgeschoten en dat wil ik niet laten gebeuren.”

Bilars is één van de zeven kinderen die dit jaar meedoen aan een drieweeks programma dat aangeboden wordt door OladieCoba van Stichting Coba de Groot. ,,Mijn moeder kreeg vorige maand een berichtje van juf en las het aan mij voor. Cool. Er stond in dat ik mee mocht doen aan de Masterclass.”

Ook Marij Jansen voelt zich thuis in de groep talenten die een extra steuntje in de rug krijgen onder leiding van beeldend kunstenaar Wynolt Visser.

Jansen maakte een model van een ruimteschip met behulp van de naaimachine en is daar heel trots op. ,,Toen mijn juf vertelde dat ik mee ging doen, wist ik eigenlijk nog niet precies wat de masterclasswas, maar ik heb er geen spijt van.”

De werkstukken die tijdens de drie zaterdagochtenden gemaakt worden krijgen na de zomervakantie een plek in de grote zaal van Museum Martena. Tijdens een speciale tentoonstelling in september staan de zeven talenten centraal en mogen daarbij al hun familieleden uitnodigen.

,,Ik heb heel veel zin in de tentoonstelling”, zegt Jansen. ,,Maar ik ben ook best wel zenuwachtig. Ik vind het heel gaaf en ik neem behalve mijn vader en moeder ook mijn beste vriendin mee naar de opening op 16 september.”

Bilars: ,,Op 6 september word ik 12. Dat is tien dagen voor de tentoonstelling open gaat. Dus ik kan het onmogelijk vergeten.”

Komende zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur sluit OladieCoba feestelijk af met ‘Coba Bedankt!’, waarin Coba de Groot ditmaal zelf in het zonnetje wordt gezet. Het is een vrolijk stoepkrijtevenement op de Breedeplaats voor alle Franekers. Om Coba de Groot al krijtend te bedanken voor het feit dat zij haar erfenis besteedde aan stimulering van kunst bij jonge mensen.

De kunstminnende huishoudschooldirectrice overleed in 2005. Het project OladieCoba, voor alle scholen in Franekeradeel, vormde sindsdien de educatieve tak van Stichting Coba de Groot.

Het evenement wordt om 12.00 uur geopend door de wethouder De Pee van Cultuur en Onderwijs.