Berltsum met overmacht winnaar NK schooljongens in Akkrum

Franeker - Berltsum is zaterdag in Akkrum met overmacht winnaar geworden van het Nederlands kampioenschap voor schooljongens. Het partuur van Berltsum bestond uit Allard van Wigcheren, Thomas Dijkstra en Bastiaan Ynema.

Er stonden vierendertig parturen op de lijst. De kanshebbers van tevoren waren Dronryp en Kimswerd. Zij hadden al afdelingswedstrijden gewonnen. Ook Menaam, Sexbierum-Pietersbierum en Berltsum waren parturen om rekening mee te houden. Bij Berltsum was het afwachten hoe het zou gaan met Allard van Wigcheren. Hij was een tijdje uit de running vanwege een blessure aan zijn hand.

Sexbierum-Pietersbierum werd in de eerste omloop al verrassend uitgeschakeld door Minnertsga. Ook Menaam stelde teleur, tegen het zwakker geachte Jellum-Bears konden ze het niet redden. Jellum-Bears won met 5-5, 6-0. Kimswerd leek goed in de lijst te zitten, de eerste omloop werd gewonnen van Makkum, de tweede van Tzum. In de derde omloop kwamen de Kimswerders Morra-Lioessens tegen. Kimswerd zat niet lekker in de wedstrijd en Morra greep zijn kans, een verassende zege voor Morra met 5-5, 2-6.

In de halve finale werd de opmars van Morra-Lioessens gestopt door favoriet Dronrijp: 2-5, 6-6.

In de finale ontmoette Dronryp Berltsum, wat moeiteloos naar de finale gestoomd was. Zij versloegen Sint Annaparochie, Grou, Reduzum en Minnertsga en bleven in de halve finale staan.

De toeschouwers in Akkrum hoopten op een mooie finale tussen de twee sterke parturen, maar het vuurwerk bleef uit aan de kant van Dronryp. Berltsum stond ijzersterk te kaatsen, kaatste vrijwel foutloos. Allard van Wigcheren nam zijn maat Thomas Dijkstra en hun balkeerder Bastiaan Ynema op sleeptouw.

Berltsum heerste zowel aan de opslag als in het veld. Dronrijp begon steeds meer tegen zichzelf te kaatsen, Mark Minnesma, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma konden slecht met de situatie omgaan. Berltsum maakte gebruik van de onrust in het Rypster partuur en gaf geen centimeter ruimte.

Het werd een klinkende 5-1, 6-4 overwinning en daarmee was Berltsum de terechte kampioen. Morra-Lioessens behaalde een mooie derde plaats, de vierde prijzen gingen naar Minnertsga en Tzummarum.

(Tekst en foto Suwarda Vis)