Dichters en vertellers op Swanneblomfestival

SWANNEBLOM - Op zaterdag en zondag 27 en 28 augustus wordt in de Theetuin en Minicamping van Slappeterp de tweede editie gehouden van het mini kleinkunstfestival. Een festival met dichters en vertellers en ’s middags theater voor jong en oud. De entreeprijs is een vrije gift die u na ieder optreden kunt deponeren in de bus, onder het motto ‘Wat was mij dit waard?’

Het programma is gevarieerd. Op zaterdag 27 augustus 15.00 uur staat Raafmens op het festival, een familievoorstelling van Peter Vermaat. In zijn familievoorstelling voor jonge mensen van 6 tot 96 jaar vertelt de dichter-verteller en poppenspeler Peter Vermaat verhalen van de Indianen. Hoe volgens hen de aarde is ontstaan, de zon zijn plaats heeft gekregen en hoe wind en wolken het leven in stand hielden. Totdat de witte man hun gebied binnendrong. Toen dreigde alles anders te worden…. In zijn vertelling maakt Peter gebruik van kleine maar ook van zeer grote poppen

16 uur: Baukje Koolhaas brengt Beestachtige verhalen voor volwassenen en andere kinderen vanaf 7 jaar - spannend, ontroerend en grappig.

17 uur: Een originele Jan Klaassen-voorstelling van Liesbeth Duyf, met natuurlijk Jan Klaassen en Katrijn, en verder de dokter, de duivel en nog veel meer. Jan Klaassen speelde zich altijd af op straat tot lering en vermaak voor kleine en grote mensen.

Aan het eind van de middag is er een lopend buffet, geserveerd door de theetuin. Om 19.30 uur begint de avondvoorstelling voor volwassenen. Een programma met dichters, een verteller en een muzikant. Jaap Veenstra, Dien L. de Boer zullen voordragen. Abe de Vries brengt Brek dyn klank, Friestalige poëzie over moderne tijden, gebroken relaties, opgroeiende kinderen en stervende talen. Peter Vermaat draagt voor over sjamanen, vogels en filosofen uit zijn nieuwste bundel op vleugels van de wind. Peter van Lier (1960) studeerde filosofie maar besloot zich als dichter verder te ontwikkelen. Tijdens het Swanneblomfestival zal hij gedichten voordragen waarin de natuur en het plattelandsleven centraal staan. Syds Wiersma draagt Friese gedichten voor uit zijn pas verschenen dichtbundel Raffelwjok.

Het beeldend taalgebruik van Ria Westerhuis zorgt ervoor dat u meegenomen wordt in haar beleving van de werkelijkheid, of dat nu een diepzinnig gedicht is in het Nederlands, een erotisch gedicht in het Drents, of een gevoelig gedicht in het eRWeens, haar poëzie beklijft. De muziek op het festival wordt verzorgd door Harry Goosensen. Op zondag is het dagprogramma identiek aan die van de zaterdag, alleen begin alles dan om 14.30 uur.