Franeker biljartclub De Stins is er voor mannen en vrouwen

FRANEKER - Een groot aantal biljarters weet de weg naar de fraaie biljartzaal van biljartclub De Stins al te vinden, maar er is ruimte voor meer liefhebbers.

Omdat het vrouwenbiljart in opkomst is, streeft de club ernaar meer vrouwen enthousiast te maken. De club is bedoeld voor mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder en is gehuisvest in het gebouw van Sociaal Welzijn Ouderen in de Botniasteeg in Franeker. De Botniasteeg is de steeg naast de Korenbeurs, het gebouw van de Stichting Welzijn Ouderen zit achter Theater De Korenbeurs. Bezoekers kunnen via de fraaie tuin het gebouw bereiken, de zaal is iedere dag open van ’s morgens 9 uur tot ’s avonds 9.00 uur. ,,Leden van de club kunnen altijd terecht om even te biljarten. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Soms is het even wachten tot er een tafel vrij is”, aldus het bestuur. ,,Het lidmaatschap kost 35 euro per jaar, we hebben competities maar ook kan worden gebiljart zonder mee te doen aan de competitie. Niet iedereen wil competitiebiljarten.” Voor wie dat wel wil, zijn er veel mogelijkheden. Zo wordt er gespeeld met handicaps en zijn er competities in vijf categorieën. Voor de liefhebbers zijn er meer mogelijkheden. Zo zijn er ongeveer twintig leden die in federatieverband biljarten, zij biljarten tegen andere dienstencentra uit onder andere Drachten en Burgum. Erg populair zijn onze maatpartijen voor de Paasdagen en de kerstdagen, gesponsord door de Hema en door Poiesz. We hebben er een paar topbiljarters bij en een toparbiter, maar ook veel biljarters die ervoor kiezen gewoon af en toe even te biljarten.” ,,Voor iedereen die wil biljarten, zijn er mogelijkheden. Of je nu voor de gezelligheid wilt biljarten, of het serieuzer aan wilt pakken. We hebben een prachtige zaal waar we erg trots op zijn, we beschikken over erg mooi materiaal, nieuwe tafels waarbij alles tiptop in orde is. We zitten op een prachtige locatie en de samenwerking met Sociaal Welzijn Ouderen is super. Er is veel aan zelfwerkzaamheid gedaan om deze biljartclub op te richten en de zaal de geweldige vorm te geven, die hij nu heeft. Daarbij hebben we alle ondersteuning gekregen van SWO die we nodig hadden. De biljarters die hier komen, zijn niet verplicht een consumptie te nemen, zoals in een café vaak wel het geval is, de toegang is laagdrempelig, iedereen die wil biljarten, is welkom.”

Open dag met clinic

Voor wie kennis wil maken met biljarten, is er binnenkort een open dag met een clinic. Op 7 september van 14.00 tot 16.00 opent de club de deuren voor wie wil komen kijken en kennis wil maken met biljarten. Vooral vrouwen zijn welkom, maar voor nieuwe mannelijke biljarters is ook ruimte. Het is niet nodig over een eigen keu te beschikken, er zijn keus aanwezig die geleend kunnen worden door beginnende biljarters. Wie meer informatie wil over de club en/of de open dag en de clinic, kan bellen met Frank Altena (06-42114307) of Jouke Krijnsen (0517-392248)

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Suwarda Vis)