Franeker rapper Raptiel voor het eerst actief bij Agrarische Dagen

FRANEKER - Rapper Martijn Werkhoven brengt 10 september zijn eerste mixtape ‘Beetje boos’ uit, met daarop acht nummers. Ook komt er vlak daarna een videoclip uit.

De 20-jarige Franeker, van wie de artiestennaam Raptiel is, treedt daarnaast vrijdag 16 september op tijdens de Agrarische Dagen als één van de gasten van Groovin Molly. De mixtape is te beluisteren en te downloaden via Soundcloud. Werkhoven kwam vier jaar geleden via YouTube in aanraking met rap. Over bestaande beats heen maakte hij eigen rapnummers. Sinds twee jaar houdt hij zich ook met hiphop bezig. ,,Ik ben van de woordgrapjes en ben ook niet vies van stoer praat. Op een gegeven moment schoot de naam Raptiel mij te binnen. Die bleek bovendien nog niet in gebruik.” ,,Ik zag op YouTube veel nummers van Kanye West. Ik dacht: ‘Jeetje, wat mooi’. Dat wilde ik meteen ook. Hij pakt het heel groots aan, met onder andere een heel koor er bij en met pianomuziek. Hij steekt er heel veel werk in. Daar kan ik enorm van genieten. Ik ben nu dagelijks met rappen bezig. Als ik bijvoorbeeld in de trein zit naar Leeuwarden vanwege mijn studie aan de pabo of aan het werk ben en er schiet een zinnetje door mijn hoofd, schrijf ik die meteen op”, zegt de derdejaars pabostudent, terwijl de kinderen die achter huis in de zon spelen nog maar eens zwaaien. ,,Mijn moeder heeft Kinderopvang Fleur aan huis. Vandaar die kinderen. Dat is altijd heel gezellig.” Overigens bracht Werkhoven in februari ook een videoclip uit. Daar kreeg hij echter zoveel negatieve reacties op, dat hij de clip verwijderde van YouTube. ,,Dat raakte mij enorm. Je hebt een droom en dan reageren mensen zo negatief. Vandaar ook de titel Beetje boos van de mixtape. Om te laten zien dat als je een droom hebt, je jezelf niet moet laten tegenhouden door de omgeving. Ik vind het jammer als mensen dat wel doen. Dat komt denk ik onder andere door social media. Daardoor ben je een makkelijk en snel slachtoffer. Dat overkwam mijzelf ook. Je mag als mens best iets van het werk van iemand vinden. Maar geef dan advies. Ik snap niet dat mensen zo negatief kunnen doen.” Die feedback kreeg hij wel bij een optreden in het podium Neushoorn in Leeuwarden. Hoewel zijn optreden daar goed werd ontvangen, kreeg hij ook verbeterpunten mee van het Leeuwarden Collectief, dat jong talent een kans biedt. ,,Ik stond daar op het podium en dacht dit wil ik vaker.”

Zelfvertrouwen

Het feit dat hij nu op weer op een podium komt te staan en ook nog eens in zijn eigen stad ontstond bij toeval. Werkhoven was in de winkel van Mollema Music World en kwam daar in gesprek met eigenaar Douwe Mollema. ,,Hij gaf aan dat Groovin Molly, waar Mollema zelf ook in speelt, nog een rapper zochten als gast bij hun optreden. Samen brengen wij ‘Stir it up’ van Bob Marley. Ik heb er heel veel zin. Maar het is ook wel erg spannend. Het maakt mij niet uit wat een ander er van gaat vinden. Ik heb wat dat betreft ondertussen een dikke huid gekregen. Ik hoop dat mijn optreden veel losmaakt en dat mensen mede daardoor de mixtape gaan luisteren en downloaden”, zegt de Franeker die deze woensdag de uitvoering gaat oefenen met de band. Zelf hoopt Werkhoven als rapper een voorbeeld te kunnen zijn dat als mensen ergens van dromen zij deze droom werkelijkheid proberen te maken. ,,Laat je niet afleiden door je omgeving, maar trek je eigen plan. Daar krijg je ook zelfvertrouwen door. Ja, dat geldt ook voor mijzelf.”

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen.