Organisatie Agrarische Dagen klaar voor Franeker evenement

FRANEKER - De 63ste Agrarische Dagen staan voor de deur. Het programma is helemaal in kannen en kruiken. Er staat een aantal vertrouwde onderdelen op het programma aangevuld met nieuwe elementen.

Voordat het feest los barst, is er achter de schermen erg veel gebeurd. August de Haan, één van de langstzittende bestuursleden, vertelt: ,,Het is heerlijk als het eindelijk zover is, als de Agrarische Dagen eindelijk los gaan. We zijn er bijna het hele jaar mee bezig, er gaat erg veel tijd in zitten. Gelukkig hoeven we dat als dagelijks bestuur niet alleen te doen. We hebben twaalf commissies die elk hun eigen onderdeel organiseren. Zij vergaderen apart, regelen hun eigen deel en dan wordt vervolgens kant en klaar terug gekoppeld naar het bestuur. Hoe het allemaal geregeld is, is iets om trots op te zijn.” Niet alleen de twaalf commissies zijn druk in het spier voor de Agrarische dagen. Zij hebben ook allemaal een grote groep vrijwilligers die zich inzetten om het allemaal gesmeerd te laten lopen. De Haan: ,,Dat vind ik het mooiste van de Agrarische dagen, de veelzijdigheid, gecreëerd door boeren, burgers en buitenlui, het is een brede afspiegeling van de samenleving. We horen vaak dat het een probleem is om vrijwilligers te vinden, wij zijn zo gelukkig dat wij ieder jaar genoeg vrijwilligers hebben.” De Agrarische dagen zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot een evenement met voor elk wat wils. Zo zijn er onder andere een jaarmarkt, muziek, sportevenementen, een kinderhappening, een zeepkistenrace, vuurwerk en nog veel meer. ,,We hebben een mooie groep van denkers en doeners. Het is vooruit denken, wat gaan we doen, wat wordt het thema, hoe bouwen we daar evenementen om heen? Een paar jaar geleden is de zeepkistenrace weer op het programma gezet, dat blijkt een voltreffer te zijn, er worden heel enthousiast zeepkisten gebouwd. De omgeving is een krimpregio, het leven verandert, de agrarische sector is ook veranderd. Allemaal aspecten om rekening mee te houden. Daarnaast moeten we aan steeds meer regels en voorschriften voldoen”, zegt De Haan. Dit jaar is het symposium terug op de agenda, na een aantal jaren afwezigheid. ,,Dat vind ik zelf erg mooi, dat we weer een symposium hebben, dat hebben we een aantal jaren niet gehad. Het thema is dit jaar ‘Oogst’, dat is heel breed. Je kunt op agrarisch gebied natuurlijk oogsten, het is nu oogsttijd, maar je kunt ook zelf oogsten.” Een nieuw onderdeel is de Boerenloop op zondag, een wandeltocht van zo’n vijftien kilometer die start in Franeker en door weilanden bij boerenbedrijven rond Franeker loopt. Onderweg worden de wandelaars welkom geheten door de agrariërs en krijgen ze op de erven een versnapering. De Haan: ,,We hebben goed contact met de gemeente en de politie. Er zijn korte lijnen en aan alle kanten wordt er in oplossingen gedacht. Dat is super. Daarnaast kunnen we al jaren een beroep doen op een grote groep sponsoren, zonder hen zou het niet mogelijk zijn het evenement op deze wijze te organiseren. Het is niet ons feest, het is het feest van de gemeenschap. Als dat lukt, vind ik dat fantastisch.”

Balans

Bij de agrarische Dagen probeert de organisatie naar eigen zeggen de balans te vinden tussen cultuur, muziek en andere activiteiten. De laatste jaren zijn er steeds meer jonge mensen in de commissies gekomen. Dat noemt De Haan een aanwinst. ,,Zij zijn veel beter met de moderne media zoals Facebook, Twitter en Instagram. Voor mij wordt dit het negende jaar dat ik het evenement mee mag organiseren. Ik heb besloten de twaalf jaar vol te maken, daarna draag ik het stokje over aan de jongere generatie. Want vernieuwen en verjongen is belangrijk om er steeds weer een mooi, veelzijdig gebeuren van te maken.” (Tekst Suwarda Vis)