Gospelband Ichthus trots op derde cd

FRANEKER - Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling van Ichthus om een derde cd uit te brengen. De leden van de gospelband vonden het echter jammer dat hun muziek nergens was opgeslagen en besloten dat daarom zelf te gaan doen.

Het opslaan van de muziek was bedoeld om die later nog eens te luisteren, als een soort archief. Het liep anders. Toen de band de muziek aan het inzingen en inspelen was in de studio van Jan Roorda, werd hij zo enthousiast dat Roorda aan de bandleden vroeg waarom ze de muziek niet op cd uitbrachten. Aanvankelijk waren de bandleden niet enthousiast. Tien jaren eerder was de tweede cd uitgebracht. Toen moesten er nog minstens vijfhonderd exemplaren geproduceerd worden. Een flink aantal om aan de man te brengen. Het proces bleek te zijn veranderd. Nu is een groot aantal cd’s laten drukken niet meer nodig. Daarop begon het balletje te rollen. ,,Dan ga je zelf ook eens even nadenken. Het opnemen in de studio liep zo lekker, de meeste nummers stonden er zo in één keer op. We hebben ze net zo ingezongen en gespeeld als we normaal bij een kerkdienst ook doen. Niet iedere partij apart, maar als band in één keer het nummer op de band gezet. Dat ging super. Jan Roorda was er helemaal enthousiast over. Dat enthousiasme bracht hij op ons over en toen ging het balletje rollen”, zegt zangeres Inge Teertstra. ,,Toen gingen we verder denken. De hoes kon een goedkope kartonnen hoes worden. Maar als we het gingen doen, wilden we het ook goed doen. En dan de omslag, het is een prachtige foto geworden van de huidige formatie. De titel is ‘Op wei’ geworden, wij zijn met elkaar ‘op wei’ met de band, maar ook in de beleving van het geloof.” De band bestaan nu zo’n drieëntwintig jaar. Teertstra: ,,De eerste twee jaar waren we gewoon wat in een garage aan het spelen, wat oefenen. Meer deden we er eigenlijk niet mee. In die tijd zijn we door dominee Marra gevraagd te spelen bij een kerkdienst. In de beginperiode wilden we zoveel mogelijk onze eigen nummers schrijven en componeren. Ik heb toen een Friese liedschrijvers cursus gedaan. Piter Wilkes en GurbeDouwstra, Roel Slofstra waren er ook bij. Dat vond ik zo bijzonder, daar hadden we thuis een plaat van. Het componeren viel ons zwaar. We zijn overgegaan op het schrijven van eigen teksten op bestaande muziek. In het begin waren we een gospelrockband met elektrische gitaar en mondharmonica. Tegenwoordig is het genre wat rustiger. Als ik onze eerste cd weer eens beluister, hoor ik hoe we veranderd zijn. Toen hadden we ook leuke nummers, maar dat is geweest, wij veranderden met de tijd mee.” De boodschap is nog hetzelfde. Zonder drammerig te zijn wil Ichthus mensen aan het denken zetten over het geloof. ,,Als we mensen raken met onze muziek, is dat prachtig. We hebben een hele mooie eenheid als band, voelen elkaar aan en hebben aan een half woord genoeg. Heerlijk om op die manier muziek te maken”, zegt basgitarist en zanger Derk Bolt. Op zondag 11 september presenteerden Inge Teertstra (zang), Fedde van der Meulen (gitaar), Derk Bolt (basgitaar) en Douwe Teertstra (slagwerk) de nieuwe cd voor een afgeladen kerk. ,,De nieuwe cd werd zeer goed ontvangen. Er gingen meteen die zondag al zo’n vijftig exemplaren over de toonbank.”

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Suwarda Vis)