Burgemeester Van Zuijlen neemt Planeten Pils in ontvangst

FRANEKER - Burgemeester Eduard van Zuijlen heeft officieel het in mei van dit jaar geïntroduceerde Franeker Planeten Pils in ontvangst genomen.

Het bier is bedacht door Joop Dijkstra en Gretke Koning. Zij vonden dat Franeker in navolging van andere steden een eigen bier moest hebben. Na een nacht denken welke naam goed bij Franeker zou passen, werd gekozen voor de naam Planeten Pils.

De introductie was destijds in de Planetariumkamer van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het eerste biertje werd toen aangeboden aan museumdirecteur Adrie Warmenhoven. Hij gaf toestemming voor gebruik van de naam.

Het is de bedoeling dat het bier zijn weg gaat vinden bij de toerist. ,,Het zou leuk zijn als we uit de hele wereld foto’s krijgen, dat mensen het bier in Franeker gekocht hebben als souvenir”, aldus Dijkstra.

Het blonde bier wat toegankelijk is voor iedereen en ‘eiskoud’ het lekkerst is, is te koop in Brasserie De Stadstuin bij het Planetarium, in De Stadsherberg en in De Doelen. Verder zal het bij slijterijen in Franeker verkrijgbaar zijn.

Het bier wordt gebrouwen door de Friese bierbrouwerij in Bolsward. Het is geïnspireerd op het Planetarium en het uiterlijk is geheel in deze stijl ontworpen door ontwerpstudio Koeck& IJ. Ook Eise Eisinga staat op het etiket.