Handbaldames Jupiter ’76 starten seizoen met nipte zege

FRANEKER - De handbalsters van Jupiter ’76 zijn met een 14-13 thuiszege tegen SVWW uit Wijster begonnen aan het nieuwe seizoen.

De Franekers spelen dit jaar wederom in de handbalcompetitie Noord-Oost Nederland. Afgelopen seizoen eindigden de dames als derde in deze klasse. Het doel voor dit seizoen is om nog één of twee plekjes hoger te eindigen. Dit doel willen ze bereiken onder leiding van coach Maarten Jansen, die zondag al coachte samen met ‘aftredend’ coach Jan Bijlsma. Ook bij de speelsters is een wisseling geweest. Samantha Vijver heeft eind vorig seizoen de moeilijke beslissing genomen om te stoppen met handballen. Ook kwam er in de persoon van Sandra Hofstra een speelster bij. Tegen SVWW trad de formatie aan tegen een voor hen onbekende tegenstander. Bij rust stond het 9-5 voor Jupiter ’76 nadat het eerst gelijk opging tot 4-4. De gasten scoorden daarbij het eerste doelpunt. Voor Jupiter scoorden Maaike Osinga, Marion Offringa en Marie-Jetske Lettinga in die fase. Daarna ging het goed lopen bij de Jupiterdames. Er werden wissels ingezet, er werd gelopen over de cirkel en de verdediging met onder anderen Jessica de Graaf en Hofstra stond als een huis. De coach stuurde aan op een 4-2 aanval, wat betekende dat er twee cirkelloopsters in het veld kwamen. Hierdoor kwamen verschillende dames tot scoren. Iris van der Veen en Offringa konden vanuit de midden opbouw scoren, Marije Bijlsma vanaf de cirkel, Rianne Wijbenga vanaf de rechteropbouw en tot slot rondde Osinga een break-out op soepele wijze af. Het laatste doelpunt voor rust werd gemaakt door SVWW. Na rust liep Jupiter ’76 uit naar 13-7 via Ancilla Roerink, Van der Veen, Bijlsma Wijbenga. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar plotseling kwam de klad erin. De verdediging verzwakte en ook in de aanval kwamen de ballen niet meer in het net van de tegenstander. SVWW sloop steeds dichter bij en het werd zelfs 13-12. Dit zorgde voor veel spanning in de wedstrijd, waar keepster Yvonne van Wier niet onder bezweek. Zij hield al verschillende ballen uit het doel. Ook bij 13-12 hield ze een break-out van SVWW knap tegen. Het was aan de andere kant de thuisploeg die via Osinga op 14-12 kwam. In de laatste paar seconden kwam te tegenpartij nog tot scoren. Dat was voor de statistieken. Volgende week spelen de dames in Hoogeveen tegen Kwiek.

Overige uitslagen

Heren senioren Hurry Up 4 - Jupiter ’76: 26-13. Dames A-jeugd Wapse - Jupiter ’76: 29-6. Heren C-jeugd Jupiter ’76 - Hurry Up: 13-14.