Nacht van de Nacht in voetsporen Eise Eisinga

FRANEKER - Duisternis is zaterdag de nieuwe attractie tijdens de Nacht van de Nacht. Ondernemers en organisaties pakken dan uit met als inspiratiebron het levenswerk van Eise Eisinga: het planetarium.

Het Planetarium in Franeker, de Stichting Bestemming Noardwest en Franeker Ster van de Elfsteden zeggen zich bovendien in te zetten om vaker de nacht te vieren. Het noorden van Friesland is namelijk nog echt donker in de nacht. Zo hebben het Lauwersmeergebied en de Boschplaat op Terschelling ondertussen een internationale status als Dark Sky Park.

Franeker: nachtelijke openstelling Eise Eisinga Planetarium, dineren bij kaarslicht.

Harlingen: beleef de Nacht van de Nacht op het Wad, nachtzeilen op het Wad.

Leons: nachtwandeling door natuurgebied Leonserpolder.

Oudebildtzijl: Nacht van de Nacht in de Aerden Plaats (Oudebildtzijl).

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement en wordt gehouden door de Natuur- en Milieufederaties. Door het hele land zijn dan honderden evenementen. Ook doven talloze bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Alle activiteiten staan op www.franeker.frl/nacht.

Ook kan tussen 20.00 en 21.00 uur de Martinitoren worden beklommen. Vanwege veiligheidsredenen kan de toren alleen met kleine groepjes worden betreden. Voor de eerste dertig bezoekers aan het Planetarium ligt een ticket klaar om de toren te beklimmen. De Skûle houdt diezelfde avond een spooktocht door Franeker. Deze is volgeboekt.