Kaatsjaar 2016: afscheid nemen en een zinderende PC

FRANEKER - Het kaatsjaar 2016 ligt alweer een paar maanden achter ons. De Franeker Courant blikt terug op een jaar dat vooral in het teken stond van afscheid nemen.

Grote namen in het kaatsen stopten ermee. In het begin van het kaatsseizoen was er al het onverwachte afscheid van smaakmaker Pieter van Althuis. Lang deed hij er alles aan na blessureleed weer fit te worden, maar dat lukte niet. Meer bekende kaatsers hingen de kaatswant aan de wilgen. Grote namen als Daniël Iseger, Cornelis Terpstra, Dirk Jan de Groot en Johan van der Meulen gaven te kennen te stoppen op het hoogste niveau. Bij de dames sloot Sjoukje Visser haar prachtige kaatscarrière in stijl af, met een 0-5, 0-6 overwinning in de finale van de Froulju's PC. Renske Terwisscha van Scheltinga nam eveneens afscheid. Zij verruilde deze herfst Friesland voor het verre Nieuw-Zeeland, samen met echtgenoot en topfierljepper OaneGalama. Terwisscha, die hydroloog is (deskundige op het gebied van grondwater, SV) krijgt in Nieuw-Zeeland de mogelijkheid om de komende drie jaar te promoveren aan de universiteit. Zij gaat samen met twee andere Europeanen rivieronderzoek doen. Daarvoor heeft zij een beurs gekregen. Verdrietig afscheid was er ook. Kaatsers en mensen uit de kaatswereld die we voor altijd moeten missen. De voormalig topkaatsers Jokelien Tienstra en Johannes van Dijk overleden beide op veel te jonge leeftijd, na een langere periode van ziek zijn. In november werden de kaatswereld en Franeker en omstreken opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Joop van der Veen, huismeester van de PC. Van der Veen, in Franeker en omstreken bekend als eigenaar/bakker van de bakkerszaken Van der Kloet overleed aan een hartstilstand in Engeland. De kaatswereld moest ook afscheid nemen van oud scheidsrechter Durk Houtsma. Hoogtepunt uit Houtsma zijn lange scheidsrechtersloopbaan was de PC van 1987. De gezondheid van de kaatsliefhebber nam de laatste tijd snel af. Eind november overleed Houtsma.

Johannes Westra

De PC nam afscheid van scheidend voorzitter Johannes Westra. Westra zelf neemt eind 2016 officieel afscheid van de PC, vanwege het bereiken van de leeftijd van 70 jaar. Dat is de leeftijdsgrens voor het lidmaatschap van de commissie. Zijn opvolger is Ids Hellinga. Het was ook het jaar waarin de gedoodverfde favorieten hun beloften niet konden waarmaken. Alleen bij de dames slaagde het favoriete partuur van Manon Scheepstra, Ilse Tuinenga en Sjoukje Visser er wel in om de hoogste prijs op de belangrijkste wedstrijd, de Froulju’s PC, te pakken. Het partuur Van der Bos, favoriet voor de eindzege van de PC, vloog er in de eerste omloop uit. Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger verloren verrassend met 5-3, 6-6 van Bauke Triemstra. Dylan Drent en Patrick Scheepstra. Daniël Iseger had zich ongetwijfeld een mooier einde voorgesteld van zijn kaatscarrière. De PC was er verder één om van te smullen, met spannende wedstrijden en verrassende uitslagen. Kaatsliefhebbers kwamen optimaal aan hun trekken. Het werd de dag van Jan-Dirk de Groot, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Zij hadden nog geen formatiewedstrijd gewonnen, maar pakten de winst op de 163ste PC. Hans Wassenaar, opgegroeid in Tzummarum en nu woonachtig in Leeuwarden, was ‘monsterachtig’ die woensdag in augustus. In de mooie finale tegen het partuur Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra was Wassenaar met acht bovenslagen fenomenaal. De zinderende finale werd gewonnen met 5-4, 6-6 en Wassenaar terecht werd gekroond tot koning van de PC.

Freule

Op de Freule gold Peins als het te kloppen partuur. Wessel van Wier, Jolt Vollema en Roel Pieter de Jong moesten echter in de finale hun meerdere erkennen in Menaam. Menaam, bestaande uit Harmen Schuitmaker, Tom Gerard Cats en Tycho de Groot, hield het hoofd koel en won de belangrijkste wedstrijd bij de jongens met 5-3, 6-2. De Ald Meierspartij, de ‘Freule voor de meisjes’, werd volkomen onverwacht gewonnen door Witmarsum. Sjoukje Stuiver, Anneke Smid en Selma van der Molen wonnen voorafgaand aan de Ald Meierspartij geen enkele afdelingswedstrijd, maar stonden er toen het moest. Zij wonnen de finale van Ried met 3-5, 2-6. Een mooi jaar was het ook voor het Kaatsmuseum. Na een lange aanloop kon dan toch eindelijk het fraaie nieuwe museum geopend worden. Dat is niet alleen een aanwinst voor Franeker, maar ook voor de kaatswereld op een ideale locatie, op de afstand van een flinke boppeslach van It Sjûkelân. (Tekst Suwarda Vis)