Rebekka Groeneveld ontvangt eerste glow-in-the-dark jubileumbadge scouting Andromeda uit handen van burgemeester Van Zuijlen

FRANEKER - Burgemeester Eduard van Zuijlen heeft vrijdagavond de eerste glow-in-the-dark jubileumbadge uitgereikt aan stam-lid en ontwerpster Rebekka Groeneveld van scouting Andromeda uit Franeker.

Groeneveld won de eerdere ontwerpwedstrijd van de 30-jarige scoutingclub. De in 1985 opgerichte scouting Andromeda uit Franeker sloot het jubileum af met een kerstdiner, waarbij alle leden zelfgemaakte gerechten hadden meegenomen. Andromeda is vernoemd naar het gelijknamige sterrenbeeld. Na een korte periode in het Vereenigingsgebouw in het centrum kreeg de club vorm in een oud winkelpand aan de Wilhelminastraat op Industrieterrein West. De eerste vijftien jaar was het daar ieder weekend een drukte van belang. Door uitbreidingsplannen van productenmaatschappij Levo moest gezocht worden naar een andere locatie. Die werd gevonden op het voormalig zwembadterrein aan de Jan Stapertlaan. Daar staat dankzij vrijwilligers sinds ongeveer zestien jaar een clubgebouw, met een ruim veld eromheen voor activiteiten. Ondertussen telt Andromeda vijfenzeventig jeugdleden. Zij schoven bij het kerstdiner samen aan met burgemeester van Zuijlen, zijn secretaresse Lourenske van der Kooij en met leden van het regiobestuur van scouting Regio Fryslân. Ook werd Van Zuijlen bijgepraat over de activiteiten van scouting in Franeker, die hij vooral zei te kennen van de ondersteuning tijdens de jaarlijkse 4 mei herdenking. Na afloop was burgemeester Van Zuijlen zo enthousiast geworden door de gesprekken, dat hij Andromeda uitnodigde om bij zijn huis te komen kamperen. Dat staat aan de rand van een bos in de provincie Groningen. (Foto's Joachim de Ruijter)