Fontein Franeker refereert aan Jan Hendrik Oort, ontwerp Harlingen nog niet goedgekeurd

FRANEKER/HARLINGEN - De plannen voor de fontein die Franeker krijgt in het kader van Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018 worden half januari gepresenteerd. Het ontwerp van de fontein in Harlingen moet nog goedgekeurd worden.

Alle Friese elfsteden krijgen in 2018 een fontein. Die worden dan in het voorjaar in gebruik genomen. De fontein in Franeker is van de hand van de Fransman Jean-Michel Othoniel en komt op de Breedeplaats. De fontein wordt meegenomen in de herinrichting van het plein. Terwijl de fontein in Harlingen wordt ontworpen door het Amerikaans/Cubaanse duo Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla en een plaats krijgt op de Zuiderpier. ,,De fontein in Harlingen is nog niet meer dan een schets. Wel is er al een ontwerp voorgelegd aan de fonteincommissie en de raad van de gemeente Harlingen. Goedkeuring is er nog niet”, zegt artistiek coördinator Irene Kromhout van 11fountains, namens Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 verantwoordelijk voor de komst van de fonteinen.

Jan Hendrik Oort

Ook is duidelijk dat de fontein in Franeker een link krijgt met sterrenkunde. ,,De fontein zal refereren aan Jan Hendrik Oort en wordt de enige met een klassieke uitstraling. Er wordt gezegd dat hij één van de belangrijkste astronomen van Nederland is en dat de moderne sterrenkunde er niet zou zijn zonder hem. Oort is geboren in Franeker (1900), maar bijna niemand weet dat”, zegt Kromhout. (Tekst Jitze Hooghiemstra)