Droom gaat in vervulling

MINNERTSGA/SURHUISTERVEEN - De 50-jarige amateurblaasmuzikant heeft het bladmuziekbedrijf, dat bestaat uit een uitgeverij en een distributietak, overgenomen van Ite Boiten. Die zwaaide er ruim dertig jaar de scepter. De vorige eigenaar verkoopt GBmusic Distributions om gezondheidsredenen.

Muller zegt met de overname een droom in vervulling te zien gaan. ,,Duizenden mensen hebben blaasmuziek als hobby. Die wil ik bedienen met een breed assortiment composities en arrangementen voor een betaalbare prijs.” GBmusic Distributions is een bekende naam in de amateurblaasmuziekwereld. GB staat voor Geert Bruinsma. Negen jaar geleden nam Boiten het stokje van hem over. De voorloper van GBmusic is muziekhandel De Fiiftrieme. Dat was in de jaren tachtig en negentig een toonaangevend verkooppunt van bladmuziek. Diverse dirigenten en muziekverenigingen brachten een bezoek aan de Rooilijn 3 in Surhuisterveen, waar het muziekbedrijf nog steeds is gehuisvest.

Muller zelf was hiervoor ruim dertig jaar werkzaam bij ING. Zij speelt sinds haar negende bugel bij de fanfare van Oranje Minnertsga.

,,Blaasmuziek zit in mijn hart. Ik ben ermee besmet. Ik speel ook al ruim vijfentwintig jaar met veel plezier bij het Frysk Fanfare Orkest. Mijn ervaring is dat muziek de taal is die iedereen spreekt, waar ook ter wereld. Het beroert, verbindt en brengt wat teweeg. Dat fascineert mij enorm. En ik wil graag aan dat gevoel bijdragen.”

Daarnaast arrangeert Muller sinds een jaar of tien hits en minder bekende muziek voor fanfareorkesten. Zij doet dat al enige tijd via North Music Holland. ,,Daar ken ik Ite van. Samen met spraken wij vaak over onze passie voor blaasmuziek en de toekomst van GBmusic Distributions. Nu kan ik van mijn hobby mijn werk maken.”

Bang dat blaasmuziek geen toekomst heeft, zegt Muller niet te zijn. ,,Integendeel. Er worden momenteel veel initiatieven ontplooid voor jeugdmuzikanten door diverse instanties. De populariteit van blaasmuziek groeit. Ik wil daar mijn steentje aan bijdragen.”