Grijze fietstunnel Franeker krijgt kleurrijke metamorfose

FRANEKER - De fietstunnel die de wijk Schalsumerplan met de binnenstad van Franeker verbindt, ziet er nu nog grijs en troosteloos uit. De komende maanden gaat daar verandering in komen.

In de zomer moet de tunnel voorzien zijn van een vrolijk, kleurrijk kunstwerk gemaakt door buurtbewoners, basisschoolkinderen en iedereen die het leuk vindt mee te doen. Daarmee wordt een plan van beeldend kunstenares Karin van Berne werkelijkheid. Van Berne kwam drie jaar geleden in Franeker wonen. Zij zag een mooie oude stad, maar miste moderne, kleurrijke kunst. De grijsheid van de tunnel waardoor ze van de wijk waar ze woont naar de stad fietst, bracht haar op een idee. ,,Zoals die tunnel nu is, straalt het niets uit. Dat kan anders. Daar liggen mogelijkheden om er iets moois van te maken en het is helemaal gaaf als je er zelf aan mee kunt werken.” Alise Furman vult Van Berne aan: ,,Voor de buurt is het belangrijk dat we het samen gaan doen, dat de tunnel mensen verbindt.” Van Berne: ,,We gaan aan de slag met kinderen van de bovenbouw en met buurtbewoners, van jong tot oud.” Furman en Van Berne benadrukken dat alle inwoners van Franeker van harte welkom zijn om mee te doen: ,,We willen graag een zo divers mogelijke deelname, iedereen kan aangeven wat hij of zij wil doen. Dat kan van alles zijn, van koffie, thee en limonade schenken tot ontwerpen of de basiskleuren aanbrengen. Misschien zijn er kunstenaars in Franeker die mee willen doen. Ook zij zijn van harte welkom.”

OladieCoba

Van Berne vervolgt: ,,De bassischoolleerlingen doen mee in het kader van kunsteducatie als vervolg op OladieCoba. Een kunsteducatie project waarbij leerlingen werken aan kunst in de openbare ruimte. Er doen vier groepen mee. Vier andere groepen gaan aan de slag met een ander project in de openbare ruimte. Hierover heb ik contact met Silvia Kingma die vanuit Theater De Koornbeurs vorm geeft aan het aanbod van kunsteducatie op de scholen in Franeker.’’ Van Berne nam contact op met de wijkvereniging van haar wijk. Haar plan werd met veel enthousiasme ontvangen. Ook de gemeente Franeker stond positief tegenover het idee. Albert Nauta, Theo Tops, Annelies van Ruiswijk, Furman en Van Berne vormden een werkgroep om de plannen verder uit te werken en de ideeën financieel mogelijk te maken. Er werden subsidies aangevraagd en de financiën zijn nagenoeg rond. Zodra het weer het toelaat, medio april, zorgt de gemeente Franekeradeel er voor dat de muren van de tunnel grondig worden schoongemaakt en gereed gemaakt voor het project. Daarna wordt in mei gestart met workshops op vier basisscholen en in buurtgebouw De Terp.

Natuur onder water

Van Berne gaat een opzet maken met daarin ruimte voor detail. ,,We willen inspiratie op doen uit de natuur onder water. Het moet een vrolijke, kleurrijke tunnel worden waar je steeds weer wat nieuws ziet. We gaan de ontwerpen op de scholen en in het buurtgebouw maken en ze later in de tunnel uitvoeren. Iedereen kan mee doen, zo kunnen we samen onze leefomgeving prettiger maken.” De Franeker bevolking wordt via een nog te bouwen website, via Facebook, het buurtkrantje, huis-aan-huis flyers en via de pers op de hoogte gehouden van de vorderingen. ,,Uiteraard ben je ook altijd welkom om een kijkje in de tunnel te komen nemen als we bezig zijn. Het plan is om de tunnel voor de zomervakantie te heropenen. Er komt een prijsvraag voor een naam van het kunstwerk en daarmee de tunnel want die heeft nog geen naam. Wanneer alles klaar is willen we een feestelijke opening houden waarbij de naam onthuld wordt.” Wie het leuk lijkt om mee te doen, kan contact opnemen met de werkgroep door een mailtje te sturen naar kunsttunnel@gmail.com. (Tekst Suwarda Vis)