'Badminton meer dan campingsport'

FRANEKER - Bij badminton wordt al vaak gedacht aan een campingsport, waar je samen zo vaak mogelijk de shuttle heen en weer slaat. Marije de Jong en Regina Konst, lid van FBC '73 uit Franeker, kennen de vooroordelen, maar zien de sport toch anders.

,,Het is een veel pittiger sport. Je moet in plaats van de shuttle hoog houden, hem juist naar de grond zien te krijgen. Je bent daarbij veel in beweging en het is een stuk feller dan een shuttle heen en weer slaan.” Beiden zijn gek op het spelletje. De Jong wilde altijd al op badminton: ,,Ik ben opgegroeid in Achlum. Daar kaatste ik altijd. Nadat we naar Franeker zijn verhuisd, ben ik met badminton begonnen. Ik doe het nu alweer vijf jaar en ik vind het super gezellig.” Konst groeide op in Hitzum en verhuisde later eveneens naar Franeker. ,,Bij mij was het ook één en al kaatsen in mijn jeugd. Nadat we naar Franeker verhuisden, ben ik gaan paardrijden. Dat heb ik een jaar of acht gedaan. Toen ik naar het MBO ging, had ik niet meer genoeg tijd om er nog mee door te gaan. Marije heeft me gevraagd eens mee te gaan naar badminton, misschien was het ook wel wat voor mij. Ik was meteen na de eerste keer enthousiast. Sinds vier jaar ben ik lid en inmiddels zit ik ook in het bestuur.” De vereniging waar de vrouwen hun sport beoefenen, is FBC’73. De vereniging heeft negentwintig enthousiaste jeugdleden en zestien seniorenleden. ,,Dat laatste mochten er best wat meer zijn”, aldus Konst. ,,We sporten iedere donderdag in de Trije. Meestal zijn er van de zestien seniorenleden een stuk of tien aanwezig. Het zou leuk zijn als er wat meer zouden zijn, we hebben ruimte voor 20 badmintonners die op vijf banen tegelijk los kunnen.”

Jeugdafdeling

Met de jeugdafdeling gaat het prima, er wordt getraind in drie groepen en de jonge sporters haalden onlangs op het regiotoernooi in Lemmer vijf prijzen binnen. Konst: ,,Bij de jeugd hebben we allerlei niveaus, het gaat van A tot en met G waarbij G het hoogste is. Bij de senioren hebben we een A- en B-niveau. Bij de jeugd hebben we naast de eigen toernooien ook de regiotoernooien die door de hele provincie gehouden worden en organiseren we zelf van alles, zoals een ouder/kind toernooi.” De Jong vult aan: ,,Bij de senioren hebben we om de week een training met aansluitend een onderling partijtje, de andere week hebben we alleen onderlinge wedstrijden. Verder hebben we ook clubtoernooien en hebben we wedstrijden met Bolsward, Menaam, Harlingen en Makkum. De kosten voor de jeugd zijn 92 euro per jaar, voor de senioren 140 euro per jaar. Daar zit veel bij in: als je naar een toernooi gaat, kun je een shirt van de club lenen, er zit een racket bij in, je betaalt geen aparte kosten voor de eigen toernooien en op een toernooi zitten de consumpties er ook bij.” ,,Wat badminton zo leuk maakt is de sport op zich, en de sfeer. Die is altijd heel gezellig, dat vinden wij ook heel erg belangrijk. En het is een sport voor iedereen, het jongste lid is 6, het oudste lid bijna 78”, benadrukken Konst en De Jong. Op donderdagavond is FBC ’73 actief in de Trije. Belangstellenden kunnen altijd even langskomen. De jeugd is van 19.30 tot 21.00 uur actief, de senioren van 20.00 tot 21.30 uur. Het is mogelijk drie gratis proeflessen te volgen, er zijn rackets voor wie het eens wil proberen. Wie meer wil weten over de vereniging kan terecht op de website van FBC '73 en op Facebook. Wie wil wil komen meetrainen kan mailen naar fbc_73@outlook.com of bellen met Tjitske de Boer: 0517-392440.

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Suwarda Vis)