Nieuwe Franekers: Jenne en Ina Efdé

FRANEKER - Toen Jenne en Ina Efdé in Groningen gingen nadenken over terugkeer naar Friesland, lag de keuze voor Franeker niet echt voor de hand.

Beiden zijn geboren en getogen Leeuwarders, als getrouwd stel streken ze in 1971 neer in Marsum, waar ze tot 1989 woonden. Vervolgens keerden ze terug naar Leeuwarden, om vier jaar later naar de stad Groningen te verhuizen. Jenne was toen al met pensioen, Ina had daar haar werk als managementassistent op ROC Noorderpoort. Man en dochter vonden het niet fijn dat Ina al vier jaar met de auto op en neer reisde, vooral ’s winters vonden ze dat bezwaarlijk. En dus volgde een verhuizing. ,,We woonden heerlijk in Groningen, aan de rand van de stad in een nieuwbouwhuis. Toen mijn man knieklachten kreeg, zijn we naar een appartement op de vijfde verdieping van een flat met negen verdiepingen verhuisd. Daar zijn we in 2010 komen wonen. Het was toen een splinternieuw gebouw. Ik kon met vervroegd pensioen en bij Jenne bleef het kriebelen. Hij wilde graag terug naar Friesland. De huizenmarkt was slecht toen we onze flat te koop zetten, maar tot onze verbazing was het huis binnen de kortste keren verkocht. Toen werden we ineens voor het blok gezet. Terug naar Friesland, maar waar gaan we wonen?” Terug naar Leeuwarden vond het echtpaar Efdé geen optie: ,,Groningen was zo’n heerlijke stad, Leeuwarden is heel anders. Groningen is een studentenstad, altijd bruisend. Dat misten we in Leeuwarden.” Een terugkeer naar Marsum zat er eveneens niet in: ,,Twee van onze kinderen wonen in Marsum, we wilden ze niet op de lip zitten. En toen kwam Jenne met het voorstel om in Franeker te gaan wonen. Daar had ik helemaal niet aan gedacht maar ik was meteen enthousiast. In de tijd dat we in Marsum woonden, waren we al erg op Franeker gericht. Bovendien was de ligging van Franeker gunstig ten opzichte van Beetgum en Marsum, waar de kinderen en kleinkinderen wonen.” De flat in Groningen was verkocht, nu moest er woonruimte in Franeker worden gezocht. ,,In de krant zagen we dit appartement te huur staan. We hebben gebeld en kregen te horen dat je 55-plus moest zijn om in aanmerking te komen. Aan die eis voldeden we. We zijn gaan kijken en waren meteen verkocht. In juli zijn we hier komen wonen, het gebouw heet de Triangel. Bijna iedereen kent het wel, het markante nieuwe gebouw vlak naast het station. Je loopt in vijf minuten naar de binnenstad en aan de andere kant ben je in een paar stappen de stad uit.”

‘Fantastisch stadje’

,,We vinden Franeker een fantastisch stadje. Het is een mooi oud stadje om mee te pronken. Alle voorzieningen zijn er en Jenne is een grote kaatsliefhebber. Hij kwam altijd al veel bij het kaatsen en nu helemaal. Franeker heeft leuke horecazaken, we lopen af en toe graag aan het einde van de middag de stad in. Even een wijntje en als we zin hebben, blijven we eten. Toen we hier kwamen wonen, dachten we dat we dan snel met de trein in Leeuwarden waren om zoiets te doen. Het is er nog niet één keer van gekomen, we hebben genoeg aan Franeker. Franeker is klein, compact maar heel compleet. Er zouden alleen nog wel wat horecagelegenheden bij mogen met een terras. Maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek.”

Oproep

Bent u een nieuwe inwoner van Franeker, Harlingen of één van de dorpen in het verspreidingsgebied van de Franeker Courant en vind u het leuk om te vertellen waarom de keus op juist die plaats is gevallen en wilt u ook uw verhaal doen? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl of via 06-17 242 223. (Tekst Suwarda Vis)