Meer dan tweeduizend bezoekers verwacht op pelgrimsfeest Sint Jacobiparochie

SINT JACOBIPAROCHIE/ZWARTE HAAN - /ZWARTE HAAN – Sint Jacobiparochie/Zwarte Haan is 25 juli het toneel van een pelgrimsfeest. Er worden dan tussen de 2500 en 3000 deelnemers verwacht.

Dat zullen voornamelijk wandelaars van het van het Jabikspaad zijn. Dat staat bekend als een van de noordelijke aanlooproutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.

De orgniserende Stichting Santiago aan het Wad presenteert vrijdagmiddag 17 februari vanaf 15.30 uur in De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie haar projectplan voor 2018 aan gedeputeerde Michiel Schrier. De stichting zegt als doel te hebben pelgrimeren in Friesland te stimuleren. ,,In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 willen wij Europese (UNESCO) pelgrimsroutes niet alleen laten beginnen, maar ook laten eindigen in Friesland.”

De meest opvallende activiteit daarvoor in 2018 is de Camino der Lage Landen. Dat is een pelgrimsestafette vanaf de Nederlands/Belgische grens via zeven wandel- en fietsroutes door West-, Midden- en Oost-Nederland tot aan de ‘Friese Zee’.

De Camino wordt gehouden door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. De estafette begint op 3 februari en eindigt op 25 juli. Dat is de naamdag van apostel Jacobus de Meerdere. Dan is ook het pelgrimsfeest.