Jongerenwerk Franeker: 'Voor, door en samen met jeugd'

FRANEKER - Bijna was het Jerry Guertin gelukt om via een Facebookactie een dj-set in de wacht te slepen. De jonge Franeker (18) moest zoveel mogelijk likes zien te krijgen om het apparaat te winnen.

Hij zag zich gesteund door zo’n 680 mensen, voornamelijk jonge stadgenoten. De winnaar had meer dan zevenhonderd likes, voor Guertin was er alleen een eervolle tweede plaats. Guertin deed niet voor zichzelf mee, hij probeerde de prijs in de wacht te slepen voor jongerencentrum De Tsjil waar hij een trouwe bezoeker en vrijwilliger is. ,,Als ik had gewonnen, had ik de dj-set aan De Tsjil geschonken”, zegt Guertin. ,,De set die we hier hebben is veel gebruikt en aan vervanging toe. Daarom heb ik zoveel mogelijk Franekers gevraagd me te steunen. Geweldig dat zoveel mensen me geholpen hebben en jammer dat het niet gelukt is. Nu ga ik op een andere manier proberen het toch voor elkaar te krijgen.” Zelf is hij vanaf zijn dertiende vaste bezoeker. Soms een tijd wat minder, maar toch blijft hij terug komen in het jongerencentrum. Dat is gevestigd in De Skûle Welzijn aan de Godsacker. Jongens en meiden tussen 10 en 21 jaar zijn er welkom. Er zijn vier momenten waarop het centrum open is, dan kan iedereen binnen komen lopen. De woensdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur is het centrum open voor jeugd van groep zeven en acht. ,,Dat begint nu vorm te krijgen. We proberen aansluiting te krijgen bij het basisonderwijs. Vorig jaar stonden we met de Mobiele Ontmoetings Plaats (MOP) bij de Toermalijn. Met die basisschool hebben we ook samen een buitenspeeldag gehouden”, zegt jongerenwerker Eric Pranger.

Inititiatief tonen

Het jongerenwerk werkt niet alleen voor jongeren, maar vooral ook met jongeren. ,,We vinden het belangrijk dat de jongeren zelf ook meedenken en meehelpen organiseren. Het mooiste is als ze zelf initiatief tonen, net als het initiatief van Jerry om te proberen een dj-set te winnen. Het is de bedoeling dat de jeugd de ideeën aandraagt en dat wij coördineren. Dat doen we op veel verschillende manieren. De Tsjil is één van die manieren, een andere manier is Tsjil door de Bogt, wat we samen met de Bogt fan Guné organiseren. Daar houden we grote jamsessies. Wij zorgen voor een goede installatie en een basisband en dan kan iedereen die het leuk vindt meedoen en muziek maken.” ,,We werken samen met vrijwilligers en stagiairs, in De Tsjil bestaat ons team uit Eric Pranger, JessyeGreidanus, Rianne Stienstra, de vrijwilligers Kevin Talhout, Bram de Jong, Jerry Guertain en Jordy van der Aa en mijzelf”, vult jongerenwerker Rixt Hiemstra aan. ,,Ook in De Tsjil bieden we de mogelijkheid muziek te maken, te oefenen met je bandje of als dj te oefenen. Daarbuiten organiseren we onder andere de spelweek Simmerwille, een spooktocht, we hebben een voetbaltoernooi in de Trije gehad samen met de politie en hebben contact met jongerencentra in de hele omgeving. Als ambulant werkers komen we in de dorpen bij de jeugd in bijvoorbeeld Achlum, Tzum, Sexbierum en Oosterbierum. Sinds 1 januari werken we vooruitlopend op de gemeentelijke herindeling samen met Menameradiel en het Bildt. Al langere tijd werken we samen met de collega’s van Harlingen.” Eric Pranger hoopt dat de actie van Jerry nog een positief vervolg krijgt: ,,Er zijn jongens die in de Tsjil hebben leren draaien, die nu als dj op grote festivals staan te draaien. Het zou leuk zijn als dat in de toekomst ook weer mogelijk is.”

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Suwarda Vis)