COLUMN | Geen groene vingers, toch een leuke tuin

Franeker - Kent u dat? Helemaal geen groene vingers, maar het toch leuk vinden om in een mooie tuin te zitten waar zo af en toe wel eens wat bloeit en waar hommels en vlinders hun weg weten te vinden?

Volgens mij hebben heel veel mensen geen tuiniertalent of zelfs ronduit een hekel aan wroeten in de aarde. En het seizoen breekt weer aan, het voorjaar hangt in de lucht. Maar ook zonder groene vingers valt er gelukkig nog wel wat te beleven.

In de Martenatuin hebben de Winterakonieten en Sneeuwklokjes hun koppies alweer boven de grond gestoken. In het museum hangen tientallen bloemenschilderijen van Oesje Zegel. Dat ziet er prachtig uit. En je hoeft er niks voor te kunnen, alleen maar kijken.

Nog leuker wordt het deze week als de jaarlijkse actie ‘Help pake en beppe de vakantie door’ weer losbarst. In alle mogelijke musea in Friesland valt van alles te beleven. Speciaal voor pakes en beppes die nog geen zin in tuinieren hebben is de tentoonstelling van Oesje Zegel te bewonderen. Samen met uw kleinkinderen (of neefjes, dochters, buurkinderen) kunt u daarna een bloementuin knutselen die aan het eind van de week aan de tentoonstelling van Oesje Zegel wordt toegevoegd.

De workshops worden verzorgd door ‘Powow. Knetter op kunst!’. Zij gaan met de meest uiteenlopende papiersoorten aan de slag. Zoals in elke botanische tuin krijgt elk kind (en de pakes en beppes ook, als ze erop staan) een naambordje bij de door hun gefabriekte bloemen.

De workshops zijn op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot pakweg 16.00 uur. De entree is gratis voor de kinderen op vertoon van een pake en/of beppe, die zelf wel voor de entree betalen of een Museumkaart hebben.