Coopmanshûs pakt uit met concert in Ried

RIED - Het wordt een concert voor fijnproevers zondag vanaf 14.30 uur in de Sint Walburgakerk in Ried. Eleonore Pameijer en Bart van Oort brengen dan Mozart ten gehore.

Pameijer speelt fluit, Van Oort bespeelt de fortepiano. De meeste kaarten zijn verkocht, maar er is nog een aantal beschikbaar, wie er zondag a.s. bij wil zijn, kan via www.coopmanshus.nl kaarten reserveren onder ‘huisconcerten’. Ook kunnen tot een half uur voor aanvang kaarten worden gekocht in de kerk. Reserveren kan via 0517-383905.

Het concert wordt gehouden door het Coopmanshûs. Die organiseert met regelmaat huiskamerconcerten in het museum zelf, maar wijkt voor dit concert uit naar de kerk van Ried.

Hans Smelik van het Coopmanshûs, samen met bestuurslid Albert Nauta aanwezig bij een gesprek met de Franeker Courant, vertelt waarom: ,,Bart van Oort speelt Mozart op de fortepiano. In de ruimte waar wij huiskamerconcerten geven, staat een vleugel. Als de fortepiano erbij komt te staan, blijft er te weinig ruimte over voor de gasten. In Ried hebben we meer ruimte en kunnen we ook meer belangstellenden ontvangen.”

Van Oort is een specialist op de fortepiano, het instrument heeft een kleiner bereik dan de piano en een andere klank. Eigenlijk hoort volgens Smelik de muziek van Mozart gespeeld te worden op de fortepiano. ,,De muziek is destijds voor het instrument geschreven.”

Voor de eerste keer geefft Van Oort samen met Pameijer een concert. Beide musici kwamen elkaar geregeld tegen, maar van een gezamenlijk optreden kwam het nog nooit. Zondag komt daar in Ried verandering in. Beiden zijn beide specialist op hun eigen gebied en geven masterclasses over de hele wereld.

Pameijer trad als soliste op fluit op met vele symfonieorkesten en ensembles. Daarnaast heeft ze een schat aan internationale ervaring in Europa en ver daarbuiten. Voor haar werden meer dan honderd nieuwe composities geschreven. Pameijer is artistiek leider en programmeur van de Leo Smit Stichting en de Amsterdamse serie Uilenburger concerten.

Van Oort speelde in festivals en gaf lezingen, masterclasses en concerten over de hele wereld. Concerten en gastdocentschappen brengen hem dit seizoen onder andere naar Australië, Hong Kong, Singapore en een groot aantal Europese landen. Daarnaast was hij jarenlang docent aan de conservatoria van Amsterdam en Antwerpen.

De Stichting Museum ’t Coopmanshûs stelt zich ten doel het stimuleren van het kunstleven in het algemeen en in Friesland in het bijzonder op kunst- en (cultuur)historisch gebied, waaronder begrepen muziek en literatuur. De stichting ontvangt geen overheidssubsidies, tot nu toe kan de stichting door giften en entreegelden rond komen, al wordt het wel steeds lastiger.

,,De kosten worden hoger en het aantal bezoekers loopt terug. Mogelijk zullen we in de toekomst wel een beroep doen op subsidies. Zowel het instant houden en het onderhoud van het museum als het organiseren van de concerten wordt een steeds kostbaarder zaak. Voorheen organiseerden wij grotere concerten in de Sint Salviuskerk, beter bekend als d’Alde Wite in Dronryp. Dan zat de hele kerk vol maar de tijden zijn veranderd. Er komen minder mensen op de klassieke concerten af”, zegt Smelik.

In de kerk in Ried is ruimte voor ongeveer honderd mensen. De entree kost twintig euro per persoon, daarbij inbegrepen is na afloop een gezellig samenzijn met een drankje.

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223.

Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen.

(Tekst Suwarda Vis)