COLUMN | Vooroordelen

Franeker - Sommige vooroordelen zijn hilarisch. Ze worden dan ook veel gebruikt in moppen. Vooroordelen over vrouwen, mannen, leeftijd, landen, geloof of opleiding: je kent ze vast allemaal.

Er zijn echter ook bedreigende vooroordelen waar mensen hard tegen hebben gestreden, die talloze levens hebben gekost en die onmenselijk veel zorgen en verdriet hebben gebracht. En dat nog steeds doen.

Lastig

Vooroordelen zijn ingesleten en niet op feiten gebaseerd. Het zijn veronderstellingen die we oppikken in het dagelijks leven. Vrij zijn van vooroordelen is net zo lastig als op dit moment geen roze olifant zien. Vooroordelen poppen op in je eerste gedachten. Iedereen kent typerende vooroordelen, die overigens meestal negatief zijn. We hebben de praktijk nodig om het tegendeel te ervaren. Hoewel we ons van vooroordelen bewust kunnen zijn, kan het ons verbazen dat ‘onze waarheid’ niet blijkt te kloppen.

Werkvloer

Je neemt jezelf en jouw vooroordelen mee op de werkvloer. Deze hebben invloed op jouw gedrag. Collega’s nemen hun vooroordelen mee. Daar komt bij dat mensen groepsdieren zijn: we willen ergens bij horen. Jij geeft dan ook de voorkeur aan mensen die op jou lijken. Je hoort er liever bij. We beweren echter van niet en vinden onszelf uniek. Vergeet het maar: waar je mee omgaat word je besmet. En dat gebeurt natuurlijk ook op de werkvloer. We nemen van alles over van elkaar. Iedereen is beïnvloedbaar. Ook onze manier van denken en omgaan met vooroordelen. Best een krachtig gegeven. Het is aan de echte professionals om hier samen in positieve zin iets mee te doen. Denk alleen al aan die positieve alternatieven. Het verruimt je blik. Nanda Heij Communicatie & TrainingsBureau NR. 10