Franeker in het hart bij aanstaand Tweede Kamerlid Dennis Wiersma

Franeker - Blij verrast was de in Franeker geboren en getogen Dennis Wiersma dat hij als nieuwkomer op plaats elf staat namens de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 15 maart. Zondag is Wiersma aanwezig in Franeker om te flyeren.

Onlangs nog stond hij met de ‘Bakkie doen-truck’ voor het pand van Snack- en broodjeshuis Ymo, dat van zijn vader is. ,,Franeker blijft mijn stad. Ik hoop er later terug te keren als inwoner.” De interesse voor politiek begon bij Wiersma al op jonge leeftijd. De aanleiding ervoor was minder fraai. ,,Toen ik 12 jaar was gingen mijn ouders scheiden en begon ik op de mavo. Tot die tijd had ik een onbezorgde jeugd. Door de puberteit ging ik vervolgens veel nadenken. Het was ook de tijd waarin Pim Fortuyn opkwam en de politiek voor mij begon te leven. Bij mijzelf kwam toen de gedachte op van laat je de omstandigheden bepalen hoe je leven eruit gaat zien of neem je het heft in eigen hand. Vervolgens ben ik op de RSG Simon Vestdijk, waar ik toen op de mavo zat, veel in boekjes gaan kijken wat ik wilde worden.” Via de havo en geschiedenis op het hbo, kwam Wiersma vervolgens op de universiteit in Groningen. Daar studeerde hij sociologie. ,,Tot mijn achttiende heb ik in Franeker gewoond. Ik heb zelf nog stage gelopen op de RSG Simon Vestdijk in Franeker toen ik geschiedenis studeerde aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. In Groningen kwam ik vervolgens met politiek in aanraking, doordat ik vond dat het onderwijs beter kon. Ik werd op een gegeven moment vicevoorzitter van de studentenvakbond LSVb. Die zat in Utrecht. Daar ben ik in 2009 naar toe verhuisd.” In Utrecht leerde hij niet alleen zijn huidige vrouw kennen. Ook nam hij het initiatief om bij de vakbond FNV de jongerenbond FNV Jong verder op te zetten, om jongeren een stem te geven. ,,Daar was mijn mavotijd inspiratie voor”, zegt Wiersma, die zelf voorzitter werd. ,,In 2006 ben ik lid geworden van de VVD. De periode tussen mijn twaalfde en zeventiende levensjaar was daar de aanleiding voor. Langzaam aan kwam het liberalisme in mij op. Je kunt namelijk veel bereiken in het leven. Dat vergt veel optimisme en soms ook wat dwarsigheid. Gaan voor de dromen die je hebt.” Bij Wiersma, die de afgelopen drie jaar voor pensioenuitvoerder PGGM werkte, ontwikkelde zich steeds meer de ambitie om zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer. Na het doorlopen van allerlei procedures is het nu dan zo ver. ,,Ik hield mij bij PGGM bezig met duurzaamheid, de arbeidsmarkt en pensioenen. Dat zijn belangrijke thema’s voor de toekomst van Nederland. Na de verkiezingen wordt bepaald wat ik voor de VVD in de Kamer ga doen. Dat ik als nieuwkomer zo hoog sta, had ik trouwens niet durven dromen. ik voel me vereerd.”

Warm nest

Dat Wiersma recent terug was in Franeker om de VVD te promoten deed hem veel. Zijn geboortestad ligt hem nog altijd na aan het hart. Zo vierde hij die dag ook alvast dat hij een dag later 31 jaar werd. Daarbij kreeg hij van zijn vader een taart overhandigd. ,,Tot een paar jaar geleden kwam ik elke vrijdagavond naar Franeker. Dan bezocht ik vrienden. . Daarvoor tenniste ik bij FTC en was daarom ook al regelmatig in mijn geboortestad. Nu de herindeling tot Waadhoeke er aan komt, zal ik ook van de partij zijn om de VVD te helpen.” Daarvoor al is hij aanwezig in de laars van Nederland. In Julie is namelijk het World Music Concours in Kerkrade. Daar doet ook de Sternse Slotlanders aan mee. ,,Van mijn zevende tot achttiende jaar was ik daar lid van. Ik heb zelfs nog als tambour-maître voorop gelopen. Dat is zeg maar de persoon die met een stok zwaait. Bij de Sternse Slotlanders heb ik ook mijn twee beste vrienden ontmoet. Muziek maken mag nu geen naam meer hebben bij mij. Wel wil ik nog een keer een drumstel kopen. Maar ja, dat is een lastig instrument in een stad als Utrecht, waar iedereen zo dicht op elkaar woont. Wat dat betreft kijk ik uit naar de dag dat mijn vrouw en ik in Franeker wonen.” (Tekst Jitze Hooghiemstra)