Groep acht Toermalijn draait 'EHBO-dienst'

Franeker - Al heel wat jaren krijgen de leerlingen van de Toermalijn uit Franeker EHBO-lessen. Ook de achtendertig leerlingen van groep acht volgden in het najaar de lessen.

Allemaal deden ze examen. Ze vonden het leuk om te leren, goed om te weten wat je moet doen als er iets gebeurt. Maar de leerlingen waren van mening dat ze iets met hun kennis moesten doen. Ze bedachten een goed plan. Ze vroegen aan de leerkrachten of er een rooster kon komen waarbij iedere week een paar leerlingen ‘EHBO-dienst’ hebben. De meesters en juffen vonden het een geweldig initiatief. De ‘EHBO-dienst’ is er nu een tijdje en het bevalt zowel de leerkrachten als de leerlingen prima. ,,Het is leuk dat je wat je geleerd hebt op de EHBO-lessen, nu ook echt kunt gebruiken. Je weet wat je moet doen, je raakt niet meer zo snel in paniek”, aldus een leerling. ,,Het is ook erg handig, want als juf met een kind bezig is die gewond is geraakt, kan ze niet meer op de andere leerlingen letten”, vult een klasgenoot aan.

Al zesendertig jaar lessen

,,Al zesendertig jaar worden er jeugd EHBO-lessen gegeven door vrijwilligsters van de EHBO-vereniging Franeker en omstreken. De praktijklessen worden verzorgd door de vrijwilligsters op zes basisscholen. ,,Doordat er te weinig vrijwilligsters zijn, wordt de theorie gegeven door de leerkracht. Op de Toermalijn zaten achtendertig leerlingen, zodat je met drie vrijwilligsters de praktijklessen verzorgt in kleine groepen. Zo is er genoeg ruimte en aandacht voor het aanleggen van de verbanden, stabiele zijligging, Rautek, Heimlich en nog veel meer”, zegt Janny van Langen van de EHBO-vereniging. Van Langen: ,,De examens bestaan uit een schriftelijk- en praktische examen. Belangrijk is dat de jongens en meisjes weten wat je wel of niet moet doen bij een ongeval. Het is bij mijn weten de eerste keer dat de leerlingen zo’n mooi initiatief hebben getoond om wat ze geleerd hebben in de praktijk te gebruiken.”

Paar maal in actie

De kinderen zijn al een aantal keren in actie gekomen. ,,Het zijn meestal valpartijen. Vaak hoef je alleen maar een pleister te plakken. Eén keer was er eentje gevallen die de knie open had. Dat hebben we toen goed schoon gemaakt en er een strak verband om gedaan. Het is fijn als er iets gebeurt dat je herkent wat het is”, vertellen Sander, Rutmer, Esmee, Jildou en Kiam. ,,We moesten bij het examen eerst het theorie-examen doen, dat was schriftelijk. Daarna een verband aanleggen, iemand in stabiele zijligging leggen, we hebben de Heimlich-greep geleerd, die is wel heel belangrijk. Daar kun je levens mee redden. Alleen mag je die niet ‘echt’ oefenen, daar kun je wel ribben mee kneuzen.” Ook Hakim en Jorrit zijn blij dat ze weten wat ze moeten doen: ,,Een paar dagen voor het examen was Maaike van het klimrek gevallen. Ze had last van haar elleboog. We hebben opgezocht wat het was en hebben een verband aangelegd.” Tushara, Sybrecht en Marrit kwamen eveneens in actie tijdens hun week. ,,Het is wel heel spannend om echt te helpen. Goed nadenken wat je moet doen, vragen waar het pijn doet, of het verband te strak zit en zo. Nu we EHBO-dienst hebben, blijven we doen wat we geleerd hebben. Dan vergeet je ook niet zo snel wat je geleerd hebt.”

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst en foto's Suwarda Vis)