Wit-Russische kinderen ‘uit Dronryp’ halen zwemdiploma in Bloemketerp

Dronryp - In totaal negenentwintig kinderen uit Wit-Rusland hebben hun zwemdiploma behaald in Zwembad Bloemketerp in Franeker.

De kinderen en twee leerkrachten zijn sinds 2 maart in Dronryp op uitnodiging van werkgroep Stichting Rusland Kinderhulp afdeling Dronryp. Zij verblijven gedurende acht weken bij gastgezinnen in het dorp. Hieronder een door de SRK zelf ingestuurd verslag. Dit project wordt al sinds 1997 om de vijf jaar herhaald en is voor het dorp een prachtig bijdrage aan het welbevinden van deze kwetsbare jonge gasten. In deze periode gaan de kinderen gewoon naar school. CBS Het Anker heeft een lokaal ter beschikking gesteld waar de groep kinderen, in de leeftijd van negen en tien jaar, dagelijks hun lessen volgen. Ook is er voor- en naschoolse opvang georganiseerd, zodat de gastouders gewoon hun gebruikelijke werkzaamheden kunnen blijven uitvoeren.

Energieboost

De kinderen die uit de omgeving van Drybin komen, (plaats in Wit-Rusland die uit de grond is gestampt om de vele noodgedwongen geëvacueerde omwonenden van Tjernobyl op te vangen) verblijven acht weken in Dronryp. Het is bewezen dat zij in deze periode een enorme energieboost opdoen. Door goed en gevarieerd te eten, rust en regelmaat te genieten, wordt het bloed weer voorzien van alle goede en benodigde voedingsstoffen. Door tegelijkertijd een sportief programma aan te bieden, gaat ook hun conditie vooruit. Aangezien de meeste kinderen uit Wit-Rusland geen zwemlessen (kunnen) volgen en het kunnen zwemmen wel heel erg belangrijk is, wordt voor hen een speciaal zwemprogramma samengesteld. Onder schooltijd wordt er twee keer in de week een uur zweminstructie gegeven door de instructeurs van Zwembad Bloemketerp.

Zwembad Bloemketerp maakt het verschil

Afgelopen donderdagmorgen is de laatste van de 14 zwemlessen gegeven en is deze les feestelijk afgesloten met het uitreiken van een prachtig getuigschrift aan alle kinderen. Op het getuigschrift staat te lezen op welke onderdelen de kinderen zich hebben bekwaamd. Dankzij de inzet en medewerking van Zwembad Bloemketerp en de financiële steun van Zuivelconcern Friesland Campina uit Dronryp, zullen de Wit-Russische kinderen voortaan veilig het water in kunnen en wellicht de broertjes en zussen uit het gezin enige zwemvaardigheid bij kunnen brengen. Een prachtig initiatief waaraan de kinderen hun hele verdere leven wat aan zullen hebben. Anja Koopmans van Werkgroep SRK is ontzettend blij dat het management van Zwembad Bloemketerp de kinderen zo enthousiast onderdak heeft geboden en ziet wat het doet met het zelfvertrouwen van de kinderen. ,,Mooi om te zien dat de Wit-Rusjes allemaal trots zijn op hun behaalde diploma’s en zich in enkele weken vertrouwd hebben kunnen maken met het vooraf zo gevreesde water. Het is één van de meest belangrijke onderdelen uit het acht weken durende programma, want het kunnen zwemmen is natuurlijk van levensbelang. Ik hoopt dat wij over vijf jaar weer gebruik mogen en kunnen maken van dit onmisbare overdekte zwembad. Bloemketerp en Friesland Campina: Spasiba namens alle 29 dankbare kinderen.” Stichting SRK Dronryp