Ton Hilverda compleet verrast na koninklijke onderscheiding

Zweins - Ton Hilverda (61) uit Dronryp was vanochtend zichtbaar compleet verrast met de koninklijke onderscheiding die hij kreeg uitgereikt door burgemeester Van Mourik van de gemeente Menameradiel.

Hilverda, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, dacht samen met echtgenote Jelly onderweg te zijn naar een VIP-dag bij de marine in Den Helder. Hij had een zeer echt uitziende uitnodiging ontvangen. Onderweg reed het echtpaar door Zweins, waar Hilverda al sinds 1988 voorzitter van het dorpshuis is. ,,Wat is het druk in het dorp”, dacht ik: ,,Er is toch geen begrafenis? Er flitste van alles door mijn hoofd. Ik zag een vlag hangen bij het dorpshuis en nog ging er geen lichtje bij mij branden. Ik dacht dat de buurjongen geslaagd was en dat hij de vlag uitgehangen had bij het dorpshuis. Nog dichterbij dacht ik: ‘Er gebeurt iets in het dorpshuis en ik weet er niets van’.” Het werd Hilverda langzaam, maar zeker duidelijk dat de reis niet naar Den Helder ging. Hij was blij verrast: ,,Dit vind ik een mooie blijk van waardering. Ik heb wel eens gezegd bij de manege dat ze mij geen erelid moesten maken. Van ereleden kom je nooit meer af. Maar dit vind ik mooi.” Het dorpshuis van Zweins zat helemaal vol met familieleden en kennissen. Burgemeester Van Mourik wachtte Hilverda al op.

Supervrijwilliger

Hilverda is een ‘supervrijwilliger’ te noemen. Hij is voorzitter van het dorpshuis, maar staat zelf ook achter de bar en zorgt voor de bevoorrading en het onderhoud. Hij haalde het diploma Sociale Hygiëne, om alles goed op orde te hebben. In 2006 kwam daar het penningmeesterschap en voorzitterschap van Dorpsbelang Zweins bij. Froukje Dijkstra van de Poptarúters vroeg in juli 2016 de onderscheiding voor Hilverda aan via de gemeente Menameradiel. Ook voor de Poptarúters zet Hilverda zich belangeloos in. Hij is er dagelijks aanwezig, zorgt voor papierwerk, voor de verzorging van de paarden en het uitmesten van de stallen. Dat werd door een betaalde kracht gedaan. Toen die er mee op hield, vond Hilverda dat hij dat wel kon doen. Dat spaarde geld uit en hij kreeg zelf zijn dagelijkse portie beweging.

Kaatsen

De kaatsvereniging van Dronryp mag ook ieder jaar een beroep doen op Hilverda. Tijdens de Rypster Merke zorgt hij er van zaterdag- op zondagnacht voor dat de bezoekers de tent verlaten en op zondagmiddag bemant hij de kassa bij de hoofdklassepartij. Hilverda zette zich naast dit alles in voor de stichting ‘It pontsje werom’, om het pontje bij Keimpetille terug te krijgen. Nu vaart hij in de weekends op het pontje.

Stille kracht

Op de achtergrond is echtgenote Jelly de stille kracht. Zij stelt haar man in staat al dit vrijwilligerswerk te doen. Zij werd dan ook in de bloemetjes gezet in het volle dorpshuis van Zweins. ,,Ton en Jelly vormen samen een gouden koppel. Zij zijn een boegbeeld en een baken”, aldus Van Mourik. ,,Ton Hilverda is een buitengewoon prettig persoon en een bijzonder man heb ik vernomen.” (Tekst en foto's Suwarda Vis)