Ubbo Posthuma compleet overrompeld met ontvangst oorkonde

HARLINGEN - Ubbo Posthuma uit Harlingen heeft een oorkonde en gouden speld ontvangen voor zijn 60-jarig lidmaatschap van de Stedelijke Muziekvereniging Harlingen. Ook werd hij benoemd tot erelid.

De 71-jarige Harlinger werd in het zonnetje gezet na de aubade op Koningsdag. ,,Ik was compleet overrompeld”, zegt Posthuma, die in 2004 ook al werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Iedereen, inclusief de vrouw van Posthuma, was op de hoogte van de uitreiking. De jubilaris zelf had overduidelijk niets in de gaten. ,,Na de aubade, die trouwens heel koud was om te doen dit jaar in de buitenlucht, kwam er ineens iemand van de muziekbond KNFM naar voren. Toen was ik aan de beurt en begon het verhaal. Het was echt een hele mooie verrassing.”

Posthuma kreeg de muziek van huis uit met de paplepel ingegoten. ,,Mijn vader Rienk was voorzitter. Het kon dus haast niet anders dat ik ook lid zou worden. Mijn andere broers waren ook al lid. Mijn broer Jan is ook nog steeds lid. Met tussenpozen al achtenvijftig jaar.”

Zelf speelt de Harlinger tegenwoordig schuiftrombone. Hij begon met de althoorn en bespeelde daarna ook muziekinstrumenten trompet, tuba en klarinet. Naast het maken van muziek, verricht Posthuma ook vrijwilligerswerk bij de Stedelijke Muziekvereniging Harlingen. Zo is hij verantwoordelijk voor de pr en organiseert hij mede concerten. Terwijl hij buiten de muziek om ook pr-werk doet. Zoals voor de gemeente Harlingen.

,,Het mooie aan muziek is dat het internationaal is en verbindt. Met zijn allen muziek maken is hartstikke mooi. Ik ga er dan mee door net zolang als ik kan.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)