'Kaatsbond KNKB in zwaar weer'

Franeker - ,,De stand van zaken in kaatsland is zorgelijk. De kaatsbond KNKB is de laatste twintig jaar zo’n vierduizend leden kwijtgeraakt. Daar moet je wat mee doen.”

Dat zei Geert van Tuinen vrijdag in De Bogt fen Guné tijdens de Guné de jaarlijkse parturenpresentatie van de kaatsbond KNKB. Van Tuinen, die het geheel presenteerde, ging van start ging met een aantal pittige opmerkingen richting bondsbestuur. Overigens was slechts een select groepje kaatsers en kaatsters uitgenodigd deze middag, waardoor de term parturenpresentatie niet op zijn plaats leek. Volgens Geert Faber, algemeen directeur van de KNKB, zit de bond in een overgangsperiode. Duidelijk is dat de bond het zich volgens Van Tuinen wel moet aantrekken. ,,Kijk naar Drachten, zij hebben de bond verlaten en er wordt meer gekaatst dan ooit tevoren. De bond hebben we niet nodig”, zeggen ze in Drachten. ,,In de Dongeradelen regelen ze alles zelf, organiseren ze zelf wedstrijden. Daar zijn ze wat anarchistisch. Er is nog veel zendingswerk nodig. Ook bij de scheidsrechters is het zorgelijk, dat aantal loopt terug. Twee grote uitdagingen voor de KNKB”, zo begon Van Tuinen als ‘spreekstalmeester’ zijn toespraak bij de parturenpresentatie. ,,Is dan alles negatief? Natuurlijk niet. De finale van de bondspartij is terug op It Sjûkelân, fantastisch.” KNKB-voorzitter Wigle Sinnema bevestigt het verhaal van Van Tuinen: ,,De maatschappij verandert. De bond moet daar een antwoord op zien te vinden. Dit zijn precies de onderwerpen waar we het iedere vergadering weer over hebben.” Hoewel de sponsoring volgens Jan van Erve goed loopt, is de financiering van de Nederlandse afvaardiging die in november naar het WK in Colombia gaat nog niet rond.

Franeker keatswike

In Franeker vindt in de week van 5 juni een kaatsweek plaats. Op pinkstermaandag is de bondspartij, op woensdag de finale van de provinciale schoolkaatskampioenschappen en op dinsdag en donderdag zijn er clinics. Terwijl op de zaterdag de zachte bal PC is, waarvoor deelnemers zich kunnen opgeven via een bierviltje. Na het betoog van Van Tuinen mocht een groepje kaatsers op It Sjûkelân proberen een klein bordje te raken. De toeschouwers konden de nieuwe tenues bewonderen. (Tekst Suwarda Vis)