Burgemeester Van Zuijlen neemt titel Franeker Reformatiestad in ontvangst

FRANEKER - De titel Europese Stad van de Reformatie wordt donderdag 11 mei officieel overgedragen aan de gemeente Franekeradeel.

De uitreiking waarbij iedereen welkom is, is vanaf 19.30 uur in de ontvangstzaal van de Vrije Evangelische Gemeente aan het Noord 41 in Franeker.

Burgemeester Van Zuijlen neemt de titel namens de gemeente in ontvangst. Aansluitend is er een lezing door dr. Jacob van Sluis met als titel ‘Franeker als reformatiestad: het belang van de oude universiteit’. Van Sluis is geboren en getogen in Franeker, werkzaam bij Tresoar en heeft al veel geschreven over de Franeker Academie.

Franeker is sinds begin april officieel Europese Stad van de Reformatie. Dat is een Europese erkenning, die is toegekend door een gemeenschappelijk project van protestantse kerken in Europa. Dat is een samenwerkingsproject van kerken en steden in het kader van vijfhonderd jaar Reformatie.

De aanvraag van de titel is tot stand gekomen door een samenwerking van kerken en de gemeente Franekeradeel. De titel is een titel voor de hele stad blijvend geldig.

De geschiedenis van Franeker was belangrijk voor het verkrijgen van de titel, maar ook de huidige ambitie om weer een universiteitsstad te worden.

De titel moet er volgens de aanvragers ook aan bijdragen dat er meer toeristen naar Franeker komen en aantrekkelijker wordt om er te komen wonen.

De werkgroep Franeker Reformatiestad bestaande uit Lieuwe Bergstra, Johan Oudendag, Flora Visser en Roger Wind, heeft een uiteenlopend programma voor komende zomer samengesteld.

Daarbij zijn er activiteiten zoals: orgelconcerten, tentoonstellingen, een minisymposium, een wandeling en hapjes in verschillende eetgelegenheden.

Zie ook de Facebookpagina Franeker Reformatiestad.