FOTO’S | Sietse de Vries gooit roer om en wordt mobiele fietsenmaker

MENAAM - Sietse de Vries uit Menaam is 1 mei begonnen als mobiele fietsenmaker onder de vlag van de landelijke organisatie FietsNed. Daarmee heeft hij het roer in zijn werkende leven 180 graden omgegooid.

Jarenlang was De Vries vertegenwoordiger in springkussens. Daarvoor werkte hij onder andere bij Halfords en Bike World. De passie voor fietsen bleef al die jaren door zijn bloed stromen. ,,Onder de naam Jouta Ligfietsen ben ik in 2010 begonnen met het maken van ligfietsen vanuit huis. De familie Jouta uit Ferwert was begin jaren tachtig trendsetter op het gebied van ligfietsen. Toen ik daar werkte is mijn liefde voor ligfietsen ontstaan. Ik heb gevraagd of ik hun naam mocht gebruiken. Alleen, het maken van ligfietsen was niet te combineren met mijn werk als vertegenwoordiger. Daarom ben ik gestopt met het maken van ligfietsen.” Onderweg in de auto voor zijn werk bleef de Menamer echter denken aan zijn grote liefde. ,,Ik wilde toch door met mijn passie. Dat is de wereld van de fietsen. Ik dacht, ik ben nu 48. Het is nu of nooit. Ik wilde dan echter niet meer voor een baas werken. Via Google kwam ik uit bij FietsNed. Ik ben zelf altijd onderweg geweest, ik vind het leuk om met mensen om te gaan en ik vind het leuk om te sleutelen. Dus wat dat betreft is het een win-winsituatie.” Vanuit zijn mobiele fietsenmakerij Tweewielerservice De Vries werkt hij ruwweg gezegd in een straal van ruim veertig kilometer rondom Menaam. En incidenteel verder. Via FietsNed kan een abonnement worden afgenomen, waarbij er viermaal per jaar recht is op gratis pechhulp. Ook kan een verzekering worden afgesloten. Daarnaast helpt hij als een rijdende ANWB ook anderen die pech krijgen onderweg. Niet alleen fietsers, ATB’ers, wielrenners of mensen met een E-bike, maar ook personen met een rollator of in een scootmobiel.

Fietselfstedentocht

,,Ook ben ik als servicewagen actief tijdens de fietselfstedentocht en bij andere toertochten. Het mooie is dat je mensen die onderweg zijn kunt ontzorgen, zodat zij weer op pad kunnen. Van de nieuw verkochte fietsen is tegenwoordig meer dan de helft een E-bike. Voor deze fietsen heb ik een opleiding gevolgd en heb ik ook specifieke apparatuur voor in de bus. Mensen die onderweg pech krijgen of meer willen weten, kunnen mij bellen via 06-51 92 14 53.” Hoewel de Menamer lange dagen maakt met niet zelden werktijden van 8.00 tot 20.00 uur en ook in het weekend actief is, heeft hij er geen seconde spijt van dat hij de stap heeft genomen. ,,Vroeger bij Halfords was er geen fietsenmaker, dus nam ik na het werk fietsen mee naar huis om te repareren. Sindsdien is het altijd blijven kriebelen. De stap was wel spannend. Maar als je al je energie er in steekt en niet te duur bent, groei je vanzelf via mond-tot-mondreclame. Ik weet dat ik niet rijk zal worden, maar er wel van kan leven. Ik doe nu wat ik leuk vind. Wat wil je nog meer.”

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview in de Franeker Courant? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s Timen Dijkstra)