FOTO’S | Ambulancepersoneel in actie voor AED en Support Casper

HARLINGEN - De ambulancepost bij Midlum is donderdagochtend gestart met de verspreiding van AED’s op alle dertien ambulanceposten van Kijlstra. Ook is actie gevoerd tegen alvleesklierkanker.

Peter Lips knipte een lint door, waarmee beide acties werden afgetrapt. Dat gebeurde onder toeziend oog van ambulancemedewerkers, de heer Kijlstra en andere genodigden. Lips kon zijn bedrijf L.E.F. (Lips Educatie Friesland) vanwege ziekte niet langer voortzetten. Het bedrijf is overgenomen door zijn dochter Anneloes en haar partner Sjoerd Spaansen. Zij hopen dat mensen die in de buurt van een AED wonen en kunnen reanimeren zich aanmelden bij Hartslag Nu of een cursus volgen.

Na de officiële start van beide acties werd door het gezelschap koers gezet naar de Waddenpromenade. Daar lag aan de steiger een bootje met aan boord de ambulancemedewerkers Froukje Nas en Robert van Foeken. Lips overhandigde hen de AED, waarna het bootje richting zee vertrok voor de ruim drieënhalf uur durende reis naar Lemmer. Daar is het in de haven door ambulancepersoneel in ontvangst genomen en door hen doorgegeven aan de post in Wolvega.

Bij de strijd om alvleesklierkanker tegen te gaan, wordt onder de noemer ‘Support Casper’ landelijk actie gevoerd om prof. dr. Casper van Eijck van het Erasmus MC in Rotterdam in staat te stellen baanbrekend onderzoek te doen naar deze ziekte. Aan alvleesklierkanker sterven in Nederland momenteel elke dag acht mensen.

Wie wil doneren, kan dat doen via de ‘Stichting overleven met Alvleesklierkanker’. Bank: NL82INGB0000042000. ANBI nummer: 855730109.

(Tekst Ubbo Posthuma)