Nieuwe bruggen centraal bij opening Franeker Oldtimer en Schepen Festival, diverse primeurs

Franeker - De derde editie van het Franeker Oldtimer en Schepen Festival wordt geopend met een boottocht die langs de drie nieuwe bruggen gaat. Daarnaast zijn er dit jaar diverse primeurs.

Achtereenvolgens vaart de stoet begeleidt door de kanovereniging langs Saakstra’s Brêge, de Stationsbrug en de Oosterpoortsbrug. Bij de Oosterpoortsbrug wordt het festival dat duurt van vrijdagavond 14 tot en met zondag 16 juli vervolgens om 20.00 uur geopend door gedeputeerde Kielstra, samen met wethouder Bekkema. De vaartocht begint om 19.00 uur. De route voert de schepen langs de Bolwerken via de Salverdervaart, de achterkant van het Van Harinxmakanaal richting Franeker. Door de openstaande Stationsbrug gaat de tocht vervolgens begeleidt door luid getoeter richting de Oosterpoortsbrug. ,,Er komen in elk geval vijftig schepen. Die liggen op vrijdagavond al afgemeerd. Elke dag komen er nog aanmeldingen bij”, zegt Marcus van der Woude, voorzitter van het Franeker Oldtimer en Schepen Festival.

Activiteiten

Vanuit de gemeente Franekeradeel en de provincie Friesland heeft het Franeker Oldtimer en Schepen Festival subsidie gekregen om diverse watergerelateerde activiteiten te kunnen houden. Zo is er dit jaar voor het eerst de kortebaanwedstrijd tweehonderd meter Waddenpoort in open water. Recreatiezwemmers van 12 tot en met 99 jaar met een A- en B-diploma kunnen hier aan meedoen, evenals wedstrijdzwemmers vanaf de minioren. Na afloop is er een ludieke viermaal honderd meter estafette Waddenpoort, waarvoor teams zich op kunnen geven. Zie www.fzc54.nl. Het zwemevenement is op zaterdag 15 juli begint om 10.00 uur aan de Noordergracht. Het wedstrijdprogramma duurt tot ongeveer 11.30 uur, zodat de deelnemers ’s middags eventueel nog tijdig aanwezig kunnen zijn bij de Cityswim Harlingen. Ook houdt de Franeker Zwemclub een demonstratie waterpolo en laat de Reddingsbrigade Stiens zien hoe de brigade zich inspant om verdrinkingsdood in Nederland te voorkomen. Van der Woude: ,,Als de pilot succesvol wordt, is het de bedoeling om het zwemevenement elk jaar te houden.”

Bassin op Voorstraat

Nieuw dit jaar is ook dat er een met water gevuld bassin van vijftien bij twintig meter met een diepte van dertig centimeter staat op de Voorstraat. De brandweer Franeker vult het bassin, zodat er demonstraties door experts uit de botenwereld kunnen gegeven. Zij zijn aanwezig met radiografisch bestuurbare schepen van anderhalf bij twee meter en geven tekst en uitleg over wat de grote broers van deze schepen in het echt doen. Ook is er een groot booreiland aanwezig. Over de werking er van wordt eveneens uitleg gegeven door de aanwezige experts.

Kinderwagenoptocht en ambulance

Van der Woude: ,,Uniek voor Noord-Nederland is bovendien dat er viermaal een kinderwagenoptocht is door het Poppen- en Kinderwagenmuseum uit Zwolle. Hoewel het niet nautisch is, heeft het wel een link met vroeger en past het goed bij Franeker Oldtimer en Schepen Festival dat in het teken staat van de tijd van toen. Ik trof hen een keer en dacht die moeten we hebben.” De optochten zijn op zaterdag en zondag om 12.00 en 14.30 uur. De start is bij Museum Martena. Daar zijn de kinderwagens ook te bekijken. Daarnaast staat het Zwolse museum in de Martenatuin met een tent. Daarin zijn ook materialen te bezichtigen. ,,Er zijn in elk geval zestien kinderwagens aanwezig met daarin niet van echt te onderscheiden poppen. Daarnaast repareert het museum ook kinderwagens en schrijven zij mensen aan, als er optochten zijn. Wij hopen dan ook op ongeveer vijfentwintig kinderwagens bij de optocht”, zegt Van der Woude. ,,Als het heel mooi weer is, lopen ze overigens een extra rondje.” Voor de kinderwagenparade worden nog deelnemers gezocht. Iedereen die het leuk vindt om mee te lopen met een eigen wagen of een wagen van het museum kan zich aanmelden. Deelname is gratis. Er wordt ook gevraagd naar wagens met daarin een echte baby. Opgeven voor één of beide dagen kan tot een week voor het festival via info@kinderwagenparade.nl en via 06-36366489.

Oostwoud

Een ander hoogtepunt is de komst van een bijna honderd jaar oude ambulance. De Amerikaanse bolide is in 1922 omgebouwd tot ambulance en zal in elk geval te bezichtigen zijn op de Breedeplaats. Van der Woude: ,,Het meest bijzondere is dat het interieur destijds is gemaakt en geleverd door Oostwoud uit Franeker. Zij hebben alle dossiers zelfs nog. De directie liet ons weten dat zij het verhaal kennen, maar de ambulance zelf nog nooit hebben gezien. Zij komen ook langs om nu met eigen ogen de ambulance te kunnen zien. Hoe leuk is dat.” Voor alle informatie over het Franeker Oldtimer en Schepen Festival zie de vernieuwde website www.franekeroldtimerfestival.nl. (Tekst Jitze Hooghiemstra)