Jantsje Westra laatbloeier in muziekland

TZUM - Saxofoniste Jantsje Westra, afkomstig uit Tzum, tegenwoordig woonachtig in Bolsward, is een laatbloeier. Westra begon pas na haar 18e met saxofoonlessen aan de muziekschool, destijds, de Noordwester, bij Iwan Szomoru.

Dankzij veel discipline, enthousiasme en zeer gedegen begeleiding en inspirerende lessen van Szomoru, werd ze op haar 23e toegelaten tot het 1e jaar van het Conservatorium. Op haar 28e haalde behaalde aldaar haar diploma Docerend Musicus.

,,Ik groeide op in Tzum, daar was wel een orkest, maar dat was een brassband en een koperen blaasinstrument lag me niet. Ik wilde iets met hout doen, het is saxofoon geworden. Ik begon met lessen aan de muziekschool de Noordwester (nu muziekschool Ritmyk) in Franeker.” Acht jaar later studeerde Westra af aan het conservatorium.

Momenteel studeert ze klarinet teneinde breder inzetbaar te zijn. Bovendien geeft Westra tegenwoordig zelf les op muziekschool Ritmyk. ,,Ik geef saxofoonlessen aan de muziekschool waar het voor mijzelf allemaal begon. Waar ik met mijn altsax in mijn koffertje naar toe fietste. Naast mijn andere lesplaatsen geef ik aan jong en oud, van beginners tot gevorderden muziekles, er zitten geweldige talenten bij.”

Westra en haar man Jouke Hoekstra uit Bolsward zijn bevlogen musici die samen leiding geven aan het Frysk Fanfare Orkest. Hoekstra staat als dirigent voor het orkest, Westra speelt altsax en is de regelaar achter de schermen, ze organiseert onder andere de buitenlandse reizen. Ook Tjeerd Vrieswijk uit Berltsum, ook als solist te horen op CityProms is enorm actief als organisator achter de schermen van diverse projecten.

,,Het Frysk Fanfare Orkest zien we als een kweekvijver voor jong talent. We proberen nieuwe samenwerkingen aan te gaan onder andere vanuit de symfonische wereld, zoals viool, harp, zang, klarinet, fagot, hobo etc. Zo hebben we onlangs een project gedaan met live muziek bij een documentaire film over de Stenen Man en gaan we binnenkort een samenwerking doen met cabaretier Freek de Jonge.”

Met het orkest is al een groot aantal buitenlandse reizen gemaakt, onder andere naar: Bratislava, Praag, Wilhemshaven, Singapore en Amerika. Op reis met het orkest is een geweldige belevenis voor jonge muzikanten. ,,We blijven op zoek naar mooie nieuwe uitdagingen en zien veel jonge talenten zich leuk ontwikkelen.”

Het Frysk Fanfareorkest is iets wat ze naast hun orkest doen, het is een voorwaarde dat de leden in een lokaal orkest spelen. Op zaterdag 24 juni staat het Frysk Fanfareorkest op de CityProms in Leeuwarden. CityProms wil klassieke muziek voor een groot en breed publiek toegankelijk maken. Het doel is jong en oud kennis te laten maken met klassieke muziek. Het is een gratis toegankelijk festival wat op verschillende plaatsen in de stad gehouden wordt.

Westra: ,,Fantastisch dat we weer mee mogen doen, de CityProms is een mooi podium om het publiek kennis te laten maken met onze muziek. We spelen er op het hoofdpodium, een prachtige plek.Er zal onder andere Dialogues gespeeld worden, nieuw werk voor dubbelhoornsolo van de Luxemburgse componist Marco Pütz, geschreven voor het eindexamen conservatorium van 3 leden: Paul van Dalen, directie, Tjeerd Vrieswijk, master hoorn en Sjoerd de Vries, bachelor hoorn. En we hebben de première van Bluejays,voor altsaxofoon en fanfareorkest, speciaalvoor ons geschreven door Frans Vermeerssen.”

De aftrap van het Festival gebeurt door Quatre Forte, een saxofoonkwartet waarin twee leden van het Frysk Fanfare Orkest spelen, op donderdag 22 juni van 17.00 tot 18.00 uur op het NS station in Leeuwarden.

Alle informatie over de CityProms is te vinden op de website cityproms.nl.

(Tekst Suwarda Vis)