FOTO’S | Stakende leerkrachten Franeker ontbijten in kader PO in Actie samen bij Hema en maken statement

FRANEKER - De leerkrachten van de basisscholen in Franeker hebben vanochtend het eerste uur geen lesgegeven, maar samen ontbeten op het terras van de Hema. Daarmee vroegen zij aandacht voor PO in Actie.

De groep PO in Actie is onlangs opgericht uit onvrede onder de leerkrachten. De leerkrachten van basisscholen zeggen zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van het onderwijs en de toekomst van kinderen.

De groep wordt ondertussen ook ondersteund door de vakbonden: AOb, CNV onderwijs, FvOv, AVS en de werkgeversorganisatie PO-raad. De actiegroep vraagt aandacht voor minder werkdruk en meer waardering voor leerkrachten.

Leerkracht zijn is volgens PO in Actie niet alleen maar lesgeven, maar veel meer dan dat. De Franeker leerkrachten zeggen de omgeving bewust te willen maken van wat dit beroep nog meer inhoudt, zoals: telefoniste, conciërge, schoonmaker, pedagoog, psycholoog, EHBO’er, maatschappelijk werkster, politieagent, billenveger, administrateur, analist en secretaresse. Al deze rollen waren dan ook zichtbaar tijdens PO in Actie in het centrum van Franeker.

(Foto’s Joachim de Ruijter)