Grieken en Romeinen strijken neer op dorpsfeest Achlum

ACHLUM - Achlum staat van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli in het teken van het jaarlijkse dorpsfeest. Het thema is ‘oudheid’.

Het kaatsveld is rondom het thema voor de gelegenheid drie dagen lang omgetoverd in een arena. De tent doet dienst als amfitheater. Bezoekers wordt gevraagd verkleed te komen als bijvoorbeeld Griekse godin, Romeinse held of als slaaf in lompen.

Op de vrijdagochtend is er voor iedereen die dat wil een ontbijt. Daarna betreden de oudere gladiatoren het strijdperk in de arena om hun krachten te meten op verschillende onderdelen, zoals boogschieten, speerwerpen en de marathon.

Na de lunch is er: piramide bouwen, menhirs sjouwen, kogelstoten en wagenrennen. Voor de oudere jeugd is er vanaf 16.00 uur strijdwagen trekken, waarbij een groep slaven zo snel mogelijk een parcours moet afleggen. Zij worden voortgedreven door een geblinddoekte wagenmenster.

’s Avonds is er in het amfitheater onder andere: dansen, komedie, blinde dichters, oud-Griekse playback en een tragedie. Toneelvereniging Nije Kreft uit Achlum speelt dan ‘In apel foar de moaiste’. Na afloop kan er gedanst worden.

Op zaterdag staan vanaf 10.30 uur de olympische spelen op het programma voor jeugd vanaf 12 jaar. Ook is de hele dag het Romeinse badhuis geopend en is er vanaf 15.00 uur bubblebal. Om 16.00 uur begint de Achlumer Matinee met muziek van de Melodymakers. De Suskes betreden om 22.00 uur het podium.

Op zondag tenslotte is er vanaf 11.00 uur de afsluiting. Dan is er een tentdienst onder leiding van ds. Margarithe Veen, met als thema ‘We gaan op reis met een verhaal’. Medewerking wordt verleend door gospelkoor Telling Voices uit Minnertsga.