Harlingen staat stil bij viering 150 jaar Rode Kruis

Voorstraat 35 Harlingen - Melanie Nap en Minna Sijtsma, de oudste en jongste vrijwilliger van het Rode Kruis Harlingen, hebben vandaag de vlag van het Rode Kruis gehesen op het pleintje voor het stadhuis.

Zij hesen de vlag omdat het exact honderdvijftig jaar geleden is dat het Rode Kruis Nederland werd opgericht. Bij het hijsen van de vlag waren ook burgemeester Sluiter en wethouder Kuiken aanwezig. Na afloop ontving Sluiter vrijwilligers van het Rode Kruis Harlingen in de raadszaal. Daar gaf de burgemeester aan dat de gemeente niet zonder het Rode Kruis kan tijdens evenementen, maar ook dat zij in tijden van crisis klaar staan.

Sinds 1939

Harlingen kent sinds 1939 een Rode Kruis afdeling. Zij zetten zich lokaal in door EHBO’ers te leveren bij bijvoorbeeld evenementen, maar ook door zelfredzaamheid te versterken bij ouderen. Ook geeft het Rode Kruis Harlingen EHBO-cursussen en zijn de leden inzetbaar om hulp te verlenen bij noodsituaties in Harlingen of daarbuiten.

Oprichting

Koning Willem III tekende op 19 juli 1867 het Koninklijk Besluit tot oprichting van ‘Eene Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog, hetzij Nederland er al dan niet in betrokken is’. Dat is het huidige Rode Kruis. Inmiddels is het Rode Kruis een wereldwijde organisatie met meer dan zeventien miljoen vrijwillige hulpverleners, onder wie bijna dertigduizend in Nederland. (Foto's Joachim de Ruijter)